Preko Brazila do polufinala 1Foto: OSS

Veliki uspeh je napravljen samim plasmanom na Fajnal-siks novoformirane Lige nacija; u konkurenciji domaćina Francuske i Brazila odbojkaši Srbije pokušaće da premaše sva moguća očekivanja i makar jednom pobedom nađu se u polufinalu.

Na fudbalskom stadionu u Lilu, specijalno adaptiranom za potrebe odbojke, večerašnji susret sa Brazilom za pulene selektora Nikole Grbića imaće prefiks odlučujući (20.45), pogotovo ako se uzme u obzir apsolutna dominacija Francuza tokom turnirskog dela Lige nacija i superiornost u međusobnim susretima sa „orlovima“.

Grbić je zadovoljan stigao u Lil, grad koji ima iskustvo pretvaranja modernog stadiona izgrađenog 2012. za 282 miliona evra u košarkaško ili odbojkaško igralište; tokom turnirskog dela Lige nacija imao je prilike da izrotira sve moguće kandidate na svim pozicijama i uveri se u neophodnost Jovovića na tehničaru, kao i paru primača Ivović-Kovačević, s tim da je as Trentina i dalje upitan kada je reč o samom prijemu servisa, zbog čega libero u liku Rosića ili Majstorovića mora da ga pokriva. Najveći benefit, selektor je stekao rotirajući srednjake: Petar Krsmanović se nametnuo u tolikoj meri da je na dobrom putu da iz startne postave istisne Podraščanina ili Lisinca.

– Uopšte nemam osećaj da se radi o stadionu. Organizator je sve to tako lepo upakovao kao da je o hali reč. Mislim da će uslovi za igru biti u skladu sa kvalitetom turnira na kojem učestvuje praktično šest najboljih ekipa na svetu. Bićemo spremni za početak takmičenja. Sve što je prethodno bilo briše se, počinjemo od nule, nadajući se da ćemo energetski biti na onom nivou da možemo da se nadmećemo sa najboljima. Mislim da je ovo treći put zaredom da na završnom turniru ne igramo prvog dana, a zatim četiri zaredom, što iziskuje još veće napore i podrobniju pripremu – istakao je selektor Grbić.

Uspeh Srbije umnogome će zavisiti od produktivnosti Atanasijevića sa korekcije. As Peruđe dugo je tražio formu tokom Lige nacije; u jednom trenutku je čak i ispao iz startne postave, ali je na poslednjem turniru napadački bio odličan. Uz njegove partije, za Srbiju je bitno da igrom u polju pariraju Brazilcima, koji su u tom segmentu tradicionalno izvanredni.

– U odnosu na recimo Kopenhagen, ovaj stadion je u sjajnom stanju i odlično pripremljen za uslove koji su neophodni za odbojku. Ako hotel i organizacija baš i nisu na vrhunskom nivou, stadion svakako jeste. Poslednjih deset dana posvetili smo pripremama za završni turnir i uglavnom smo obavili sve kako smo zamislili. Cilj nam je da postepeno dižemo formu i da budemo najbolji kada bude bilo najpotrebnije. Pristup će biti najvažniji, apsolutno smo svesni da u tom segmentu moramo biti perfektni, jer u suprotnom možemo izgubiti korak u odnosu na konkurenciju. Najvažnij meč je taj prvi protiv Brazila. Sigurno je da ćemo imati šanse – poručio je Atanasijević, oprezan i zbog poraza od „selekaoa“ u Kraljevu, na prvom turniru Lige nacija.

Grupa A

Francuska – Brazil 3:2

Brazil – Srbija 20.45

petak

Srbija – Francuska 20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari