Prekretnica ili samo osmeh sreće 1Foto: STARSPORT

Košarkaška slika na kojoj su brojke od svega 29,2 odsto za tri poena, 16 asistencija i čak 22 izgubljene lopte pokazuje da je ekipa sigurno bila na „aparatima“ ali da je sticajem srećnih okolnosti „preživela“.

Ovakve „nalaze“ imali su igrači Partizana u najvažnijem dosadašnjem meču u sezoni, ali su koševima Džoša Perkinsa, ostvarili trijumf nad Lokomotivom u poslednjim sekundama, koji ih je ostavio u igri za plasman u Top 8 fazu (71:69).

Lakše se diše, a laknulo je i treneru Filipovskom, koji je posle promašenog šuta Džordana Krpforda uz zvuk sirene iskalio sav bes i „prosuo“ muku na svom sakou.

Bio je svestan šef struke crno-belih da su njegovi izabranici lako mogli da pečatiraju njegovu ostavku, najkasnije na kraju sezone, u kojoj bi boldiranim slovima sigurno bilo zapisano da je napravio nerazumljive kadrovske poteze koji bi, uprkos trijumfu nad Lokomotivom, skupo mogli da koštaju, kako ekipu, tako i klub.

Partizan, nesumnjivo, vapi za dobrim i proverenim rešenjem na mestu jedinice.

Filipovski je u sredu uveče umorio Jaramaza, insistiranjem da gro vremena provede na jedinici.

Potencijalni reprezentativac Srbije jednostavno nije plejmejker, ali je i kao improvizator bolji i pouzdaniji od Džoša Perkinsa, što je možda i apsurd kompletne kadrovske politike.

Filipovski se, takođe, odrekao Erika Mike, a kad nije imao kud, ubacio ga je u trećoj deonici, a onda posle meča priznao da je Amerikanac bio važan faktor u topljenju minusa koji je u jednom trenutku bio vrtoglavih 18 poena.

Do poslednjih dvadesetak sekundi utakmice, malo toga je od Perkinsa Filipovski dobio; on i Jaramaz zbirno su izgubili čak devet lopti, za tri šutirali 2/6 i da nije bilo odličnog Rašona Tomasa balada sa tužnim krajem već bi bila odsvirana u Hali sportova „Ranko Žeravica“.

Amerikanac je odličnim sekvencama na niskom postu, šutu sa poludistance i u tranziciji bio meč-viner, odigravši najracionalniji, ujedno i najbolji meč u crno-belom dresu ove sezone.

U odbrani je izgrađen temelj; Partizan je u tom segmentu bio vrlo kvalitetan u drugom poluvremenu: rivala je sveo na svega 21 poen, na različite načine branio je protivnički „pik“ a posebno dobar bio je na perimetru.

Crno-beli su konstantno bili agresivni na prvom dodavanju, odlično su usmeravali protivničke bekove i terali ih na šuteve van zone komfora (0/10 za tri u drugih 20 minuta).

Partizan na skoru 2-2 i na dva kola do kraja Top 16 faze, ima sasvim dobre šanse da se nađe u četvrtfinalu, iako će u eventualnom poravnanju sa Lokomotivom imati lošiji međusobni odnos.

Crno-beli će proći dalje ako dobiju obe utakmice do kraja.

Pobedili su u prvom meču protiv Trenta i to sa 28 poena prednosti što će teško ispustiti u Italiji, „Parni valjak“ može i sa prvog mesta dalje ako dobije obe utakmice, a Lokomotiva savlada Metropolitan u gostima.

Crno-beli imaju opciju i da samo pobede Metropolitan i da odu u četvrtfinale, ali samo ako Lokomotiva dobije Trento u poslednjem kolu.

Onda ni poraz od italijanske ekipe ne bi pravio problem, mada su svi mogući krugovi u opticaju, pa čak i da svi timovi iz grupe imaju 3-3.

Partizanu bi išlo na ruku i da u sledećem kolu dobije Trento u gostima, a da Lokomotiva izgubi od Metropolitana u Francuskoj.

U tom slučaju bi crno-beli bili na skoru 3-2, a Lokosi na 1-4.

Trento bi bi bio na 2-3 i uz to lošiji međusobni skor od Partizana, a Metropolitan na 4-1. U tomslučaju bi crno-beli već u sledećem kolu obezbedili prolazak dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari