Premija je već podeljena 1Foto: Eurocup

Sa overenim evroligaškim kartama za narednu sezonu, košarkaši Monaka i Uniksa otpočeće večeras finalnu seriju Evrokupa (18.30).

U svom prvom nastupu u borbi za trofej u navedenom takmičenju, francuski predstavnik imaće prednost domaćeg terena, što bi, s obzirom na specifičnost hale, moglo da bude veoma bitno, jer će šampion biti onaj tim koji prvi dođe do dve pobede.

Ukoliko bude uspešniji od Uniksa, Monako će postati prvi francuski klub koji je osvojio pehar Evrokupa.

Zanimljivo je da u sastavu Zvezdana Mitrovića nijedan igrač nemaq iskustvo igranja u finalu Evrokupa.

U prethodnom serijalu sa Gran Kanarijom, Monako je do evroligaške vize i prvog plasmana u finale Evrokupa u istoriji kluba, došao na nešto lakši način u odnosu na UNIKS.

Eliminacijom španskog predstavnika sa 2:0 u seriji, puleni Zvezdana Mitrovića napravili su veliki uspeh.

Finale je duel između ekipa različitih koncepcija i pristupa igri.

Monako se pokazao kao odličan defanzivni tim; sve do plej-ofa dopuštao je rivalima 0,91 poen po posedu, da bi u doigravanju broj primljenih poena bivao još manji – svega 0,86.

Sa Matijasom Lesorom, kao jedinom dominantnom peticom, Monako je dosta dobro štitio reket, međutim odbrana na perimetru ispostavila se kao zaštitni znak ekipe tokom plej-ofa.

Prosečnih 0,89 poena sa distance jasan su pokazatelj agresivnosti na liniji dodavanja Bosta, Najta, O Brajanta, Greja…

Pomenuti Lesor tokom plej-ofa deleko je prisutniji i korišćeniji u napadu: sa prosečnih 10, u doigravanju je njegovo učešće u napadu poraslo na 16 poseda što samo pokazuje da je uz Roba Greja, odličnog šutera, bivši centar Crvene zvezde najpouzdanija ofanzivna opcija Monaka.

Pomenuti Grej ubedljivo je najbolji šuter francuske ekipe u plej-ofu. Bivši student Hovard Koledža i Hjustona u doigravanju je na proseku od 17 poena i impresivnih 51 odsto uspešnosti za tri poena i to za nepunih 25 minuta po meču.

Grej je bio i najzaslužniji za trijumf u drugom meču protiv Gran Kanarije u Španiji i na njega će UNIKS morati da obrati posebnu pažnju.

– Mislim da će motivacija i energija biti ključne tokom finala. Jasno nam je da smo već dobili deo kolača samim plasmanom u Evroligu naredne sezone, međutim sada želimo da sjajnu sezonu u Evrokupu krunišemo osvajanjem titule. Rekao bih da je UNIKS favorit u ovom serijalu, međutim, mi smo tokom sezone već pokazali da nam nije nikakav problem da igramo protiv timova kvalitetnijih od nas. Upoređujući po pozicijama, rekao bih da smo vrlo sličnih kvaliteta – mišljenja je Zvezdan Mitrović, trener Monaka.

UNIKS je eliminacijom Virtusa u polufinalu ostvario izuzetan rezultat.

Rusi su bili prvi tim koji je prekinuo perfektnu seriju italijanskog velikana u Evrokupu od 19 pobeda.

U igri na veliki broj poseda, UNIKS je u majstorici ubacio 1,24 poena po napadu, ubedljivo najviše od starta sezone i time naznačio da bi i u finalnom serijalu moga da ima nešto širi ofanzivni arsenal u odnosu na Monako.

U plej-ofu, UNIKS se pokazao kao ofanzivno izuzetno potentan tim, čemu je doprineo i povratak Nejta Voltersa.

Nekadašnji plej Crvene zvezde, uz Ajzeu Kenana i Džamara Smita, biće najveće iskušenje za odbranu Monaka na perimetru. MVP regularnog dela Evrokupa, Smit je najbolji trojkaš takmičenja i drugi najefikasniji strelac.

Na proseku od faktički tri ubačene trojke po utakmici, Smit je u polufinalu bukvalno rasturio odbranu Virtusa.

U prvom meču ubacio je 22, a u majstorici je bio prosto nezaustavljiv sa 24 poena i pet asistencija.

Trener Piftis, pritom, barem je takav utisak, ima pouzdanija i kompletnija rešenja pod košem u Džonu Braunu, Okaro Vajtu, Džordanu Morganu, pa i prekaljenom Džonu Holandu.

Raspored u finalu

prvi susret           Monako – UNIKS              18.30

drugi susret        UNIKS – Monako              30. april (18.00)

majstorica           Monako – UNIKS              2. maj (18.00)

* serija se igra na dve dobijene utakmice

Rusi žele reprizu 2011.

U odnosu na Monako, koji nikada nije bio šampion, UNIKS je osvajač Evrokupa. Rusi priželjkuju reprizu 2011. kada su u finalu savladali španski Kahasol 92:77 u italijanskom Trevizu. Takođe, Džamaru Smitu, izvanrednom šuteru Uniksa, eventualni trofej u Evrokupu bio bi drugi u karijeri, s obzirom na to da je 2017. isti podigao u dresu španske Unikahe. Dimitris Priftis, takođe bi postao prvi grčki trener sa trofejem Evrokupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari