Premijer liga traži način da „klečanje“ zameni nekim drugim vidom podrške borbi protiv rasizma 1Vilfred Zaha (Kristal Palas) pre meča sa WBA. Foto: EPA-EFE

Kapiteni ekipa u engleskoj Premijer ligi i čelnici ovog takmičenja održali su sastanak na kojem se raspravljalo o tome da li će i ubuduće gestom klečanja igrači pružati podršku borbi protiv rasizma, ali nisu uspeli da postignu dogovor.

Fudbaleri u najvišem rangu engleskog fudbala već dve sezone pre svake utakmice tim gestom su iskazivali svoj stav, međutim, mnogi smatraju da je ovaj vid podrške izgubio smisao.

Kako prenosi Dejli mejl, kapiteni i čelnici Premijerlige tokom video sstanka koji je održan u četvrtak nisu doneli odluku na koji način bi trebalo rešiti ovo pitanje.

S obzirom da nisu uspeli da postignu konsenzus dogovorili su se da raspravu odlože za narednu sedmicu.

Jedan od predloga je da se smanji broj mečeva na kojima bi se klečalo, odnosno da se to praktikuje u prvom kolu, a potom u oktobru i martu, tokom kampanje „Nema mesta rasizmu“.

Kapiteni će razgovarati sa saigračima pre nego što dođu na novi sastanak, ali, preovladava mišnjenje da će, ako ništa drugo, biti drastično smanjen broj mečeva koji će ubuduće počinjati ovim gestom.

U nižim rangovima engleskog fudbala mnogi klubovi su već pre početka prošle sezone saopštili da njihovi igrači neće „klečati“ pre utakmica, uz obrazloženje da taj gest „više ne postiže željeni cilj“.

Pojedini premijerligaški fudbaleri, poput Vilfreda Zahe iz Kristal Palasa ili Ajvana Tonija iz Brentforda, prošle sezone su prestali sezone nisu se pridružili saigračima tokom klečanja, a Zaha je objasnio da poziva saigrače da „ostanu uspravni u borbi za svoja prava“, kao i da klečanje „degradira osobe poreklom iz Afrike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari