Preminuo Ivica Osim 1Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Legendarni Ivica Osim preminuo je u 81. godini života u Gracu, potvrđeno je za N1.

Vest je potvrdio i sportski komentator i prijatelj porodice Sabahudin Baho Topalbećirević.

“Mislio sam da ovo neću nikad napisati…a bojao sam se tog trenutka…dragi prijatelji, napustio nas je Švabo, nas veliki Ivica Osim. Potvrdila mi je to njegova životna saputnica, Asima. Duboko me potresla ova vest, jer Švabo i njegova porodica moji su veliki prijatelji. A Švabo je bio na neki način i moj mentor, jer puno toga sam naučio u višesatnim razgovorima sa njim. Tu vezu nikada nismo prekidali, bilo gde na svetu da ga je odveo njegov trenerski poziv, nalazio sam način da se čujemo i razgovaramo. Dva filma sam uradio o njemu“, napisao je..

Poslednji, kaže, ne tako davno.

„Ovo je moj oproštaj od Švabe. Sve smo za života rekli jedan drugome. Nedostajaćeš, jer jednom se rađaju takvi ljudi kao sto je bio ŠVABO. Moj Švabo” napisao je Topalbećirević.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo da trenira fudbal u Železničaru. Počeo je da igra za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao 11 godina i za to vreme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Godine 1970. odlazi u Francusku, gde je igrao za Strazbur, Sedan i Valensijan.

Osim je nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Imao je 16 nastupa, postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega je vrlo uspešno počeo da se bavi trenerskim poslom. Sa uspehom je vodio Železničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, JEF Uniteda, da bi poslednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari