Preminuo Robert Budzinski, nekadašnji francuski fudbalski reprezentativac koji je debitovao protiv Jugoslavije 1Foto: L'Équipe

U 83. godini je preminuo Robert Budzinski, odbrambeni fudbaler poljskog porekla, koji je rođen u Francuskoj, a za njenu reprezentaciju je igrao 11 puta i nije dao nijedan gol.

Debitovao je protiv Jugoslavije 9. oktobra 1965. u utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo dogodine u Engleskoj. „Galski petlovi“ su na Parku prinčeva u Parizu savladali „plave“ s 1:0. Pola godine ranije i naša reprezentacija je slavila s 1:0 na Zvezdinom stadionu, ali je u grupi završila na trećem mestu, iza Norveške i prvoplasirane Francuske, koja je i išla na Ostrvo.

Samo četiri dana posle duela u Parizu Nant je s Budzinskim u timu bio domaćin Partizanu u revanšu prvog kola Kupa šampiona. Bilo je 2:2. Crno-beli su nastavili neslućeni pohod ka finalu pošto su kod kuće tri nedelje ranije pobedili s 2:0. Nant je tada prvi put u istoriji bio francuski prvak, a meč u Beogradu mu je bio vatreno krštenje u Evropi.

Budzinski je od 1958. do 1963. igrao u Lansu, a zatim je prešao među „kanarince“. Karijeru je zbog teškog preloma noge završio 1968, sa samo 28 godina.

Od januara 1970. čak do oktobra 2005. obavljao je dužnost sportskog direktora Nanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari