Preostalo još pet viza za Kinu 1Foto: STARSPORT

Poslednji „prozor“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini koje počinje 31. avgusta, odagnaće nedoumice u svim grupama evropskog dela proboja do Mundobasketa.

Počevši od grupe I u kojoj za poslednje, treće mesto figuriraju čak tri reprezentacije (Crna Gora, Letonija, Ukrajina), grupe J u kojoj za drugo i treće mesto konkurišu četiri selekcije, grupe K, u kojoj poslednju vizu pokušavaju da dobiju Rusija ili Finska, pa do naše grupe L, gde košarkaši Srbije već na gostovanju Estoniji 21. februara mogu rešiti sve nedoumice u vezi sa trećom selekcijom koja će izboriti učešće na Svetskom prvenstvu.

Velika neizvesnost mogla bi da vlada u grupi I bukvalno do poslednje utakmice. Crna Gora i Letonija su na skoru 6-4, dok Ukrajina ima 5-5. Već 22. februara Ukrajina će ugostiti Crnu Goru, dok Letonija dočekuje Španiju, koja je već obezbedila učešće na Mundobasketu. Prema potencijalno mogućem scenariju, poslednji susret u grupi 25. februara u Podgorici mogao bi da bude odlučujući za Crnu Goru i Letoniju u direktnom međusobnom okršaju. Jedini sigurni učesnik iz grupe J je Litvanija, dok za preostala dva mesta konkurišu Italija (7-3), Poljska (6-4), Mađarska (5-5) i Hrvatska (4-6). Hrvati će već 22. februara dočekati Poljsku i dobiti odgovor da li će imati čemu da se nadaju na gostovanju Mađarskoj tri dana kasnije. Italijani bi trebalo da iskoriste najpovoljniju poziciju i već u meču sa Mađarskom obezbede vizu, dok bi Poljaci eventualni plasman mogli da proslave kod kuće protiv Holandije 25. februara. U grupi K jedina nepoznanica odnosi se na trećeg učesnika Mundobasketa o kojem odlučuju Rusija (6-4) i Finska (5-5). Rusi 21. februara gostuju Bugarskoj, dok Finci dočekuju Francuze. U slučaju pobeda obeju selekcija, direktan međusobni duel u Moskvi odlučiće o putniku u Kinu 24. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari