Preporođeni Koventri načinio neviđeni podvig u engleskom kupu, ali će se u finalu ipak ponovo igrati mančesterski derbi (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Prvi put za 153 godine engleskog kupa, najstarijeg nacionalnog fudbalskog klupskog takmičenja na svetu, desilo se da jedan tim u polufinalu (a i u finalu) dostigne vođstvo protivnika od 3:0.

Fudbalski svet je zadivio preporođeni Koventri, tim iz drugostepenog Čempionšipa, koji je, kad više nije imao ni šta da čeka ni šta da izgubi, na Vembliju istopio zalihu potpunog favorita Mančester junajteda, a posle produžetaka, u kojima su mreže ostale mirne, „crveni đavoli“ su ipak otišli dalje na penale (4:2).

U prvoj polufinalnoj utakmci, koje se takođe igrala na Vembliju, Siti je juče pobedio Čelsi s 1:0 pogotkom Portugalca Bernarda Silve u 84. minutu. Tako je postavio i jedan klupski rekord, budući da je bez poraza u 29 duela uzastopce u svim takmičenjima.

Tako će se 25. maja, isto na Vembliju, ponovo igrati mančesterski derbi u finalu. Siti i Junajted su se prošle godine prvi put sreli među sobom na meču odluke u jednom od dva domaća kupa, a „građani“ su pobedom s 2:1 došli i do duple krune u Engleskoj.

Junajted se radovao golovima Skota Mektomineja u 23. minutu, Harija Megvajera u 45. i Silvinog zemljaka Bruna Fernandesa u 58.

Smanjio je Elis Sims u 71, a Kalum O`Her je osam minuta kasnije uz pomoć suparničkog igrača pri šutu dao potpuno drugačiju dimenziju meču.

 

U nadoknadi vremena opravdano je dosuđen penal za Koventri jer je Junajtedovog levog beka Arona Van Bisaku lopta pogodila u ruku u kaznenom prostoru.

Hladnokrvan je s bele tačke bio Hadji Rajt.

Podsetilo je to i u istoriji velikana s Old Traforda i na revanš s Crvenom zvezdom na Stadionu JNA u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona 1958.

Do 30 minuta gosti iz Engleske, kojima je meč kod kuće pripao s 2:1, vodili su s 3:0, a u drugom poluremenu je jugoslovenski prvak postigao tri gola za konačnih 3:3.

Dan kasnije, na aerodromu u Minhenu pri povratku iz Beograda, desila se avionska tragedija Bezbijevih beba.

Posle još nekoliko minuta pod grajom i nadanjima navijača oba suparnika Mančester i Koventri su otišli u produžetke.

U prvom 15-minutnom nastavku Bruno Fernandes je uzdrmao prečku, a u drugom istu tu Sims.

 

Na izdisaju drugog produžetka Koventri je još jednom zatresao mrežu, ali je gol poništen posle gledanja VAR-a, jer je Rajt, koji je prosledio loptu do strelca, bio u malom ofsajdu kada ju je primao.

Ostalo je 3:3.

Penali, u kojima je prvi pucao Junajted, tekli su ovako:

Prva serija

Kazemiro odbrana; Rajt 1:0

Druga serija

Dalo 1:1; Torp 2:1

Treća serija

Eriksen 2:2; O`Her odbrana

Četvrta serija

Bruno Fernandes 3:2; Šif preko gola

Peta serija

Hojlund 4:2

 

Koventri je bio prvi polufinalista u poslednjih 16 godina koji nije iz Premijer lige, vodećeg takmičenja engleskog fudbala.

I Kardif je 2008. igrao u Čempionšipu. Domogao se finala, u kojem je izgubio do Portmuta (1:0).

Koventri je među četiri najbolja ušao prvi put posle 1987, kada je bio u najboljem društvu, a tada je jedini put i osvojio engleski kup.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari