Presudan može biti "faktor Stanković" 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je na žrebu za šesnaestinu finala Lige Evrope izbegla najjače rivale poput Totenhema, Ajaksa ili Mančester junajteda, ali se ipak ne može reći da je izvlačenjem kuglice sa imenom Milana imala sreću.

„Rosoneri“ su trenutno prvi na tabeli Serije A i po ocenama fudbalskih stručnjaka imaju dobru šansu da se posle devet godina vrate na čelo italijanskog fudbala.

Najzvučnije ime „rosonera“ je Zlatan Ibrahimović.

Iako Ibra ima 39 godina, mada se po partijama koje pruža to nikad ne bi reklo, zanimljivo je da Milan sa prosekom od 25 godina ima najmlađu ekipu u Seriji A.

Trener Stefano Pioli bukvalno je uklopio mladost i iskustvo.

Golman Đanluiđi Donaruma (21) već spada među najbolje čuvare mreže u Italiji i standardni je reprezentativac.

Defanzivnog vezistu Sandra Tonalija (20) već porede sa Andreom Pirlom, a napadača Rafaela Leaoa (21) sa Patrikom Klajvertom.

Međutim, nema dileme da je Šveđanin alfa i omega ekipe sa „San Sira“ i da kada je njemu dobar dan, onda cela ekipa igra bez greške.

Prošlo je skoro deceniju i po od kako su Crvena zvezda i Milan poslednji put odmerili snage.

„Rosoneri“ su u dva navrata bili bolji od crveno-belih (1:0, 2:1) u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a iste sezone je generacija predvođena Sedorfom, Inzagijem, Kakom i Gatuzom osvojila pehar sa „velikim ušima“.

Učesnik tih mečeva Nenad Kovačević objašnjava za Danas da ta generacija Zvezde nije u tom trenutku ni bila svesna koliko joj je malo nedostajalo da sruši tim koji će kasnije osvojiti Ligu šampiona.

Na pitanje šta je falilo crveno-belima da savladaju italijanskog giganta, Kovačević iskreno odgovara:

– Nedostajalo je jedino da u žrebu ne bude ime Milana (smeh). Mi smo igrali hrabro i malo nam je nedostajalo da napravimo podvig. Tamo smo odigrali mnogo dobru utakmicu, ali smo izgubili 1:0 golom Inzagija. Georgijevski (Blagoj) i Janković (Boško) su imali zicere, a ekipe poput Milana ne praštaju kada na „San Siru“ propustiš takve šanse. Nadam se da ova generacija neće propustiti takvu priliku ako joj se ukaže.

Kovačević sada kao trener tvrdi da je najbitnije da igrači na terenu ne precene veličinu Milana i budu spremni da iskoriste svaku, pa čak i najmanju priliku koja im se ukaže.

– Milano se ove godine se vraća na stazu stare slave, igra dobro protiv velikih ekipa, zauzeli su prvo mesto u Seriji A… Podsećaju po igrama na onaj stari Milan koji je osvajao trofeje. Međutim, kao što je Deki Stanković rekao, nema tu predaje, nema tu šta da se izgubi, izađeš na teren i daš sve od sebe. Nekad se u Evropi dešavaju i čudne stvari. Igra se subota-sreda, a sada je možda još zgusnutiji raspored jer su sva prvenstva počela kasnije zbog korone. Može da se desi kao što je Roma svojevremeno došla u Beograd bez Frančeska Totija, da Milan bude u Beogradu bez Ibrahimovića i to bi bila prilika koju treba iskoristiti. Nisu isti sa njim i bez njega. Nekada neke nepredviđene stvari mogu da utiču na meč, ali rano je reći u decembru šta će biti u februaru. Možda oni stvarno budu čuvali tim za svoju ligu ako vide da mogu da osvoje Seriju A. Mi ne znamo ni da li će biti publike u februaru, a kamoli da li će treneri imati sve igrače na raspolaganju- objašnjava Kovačević.

Tvrdi i da je njegov kolega Dejan Stanković glavni adut Crvene zvezde.

– Nekad je bilo bolje igrati prvo u gostima, pa kod kuće, ali danas više ne važi to pravilo. Može za Zvezdu možda čak da bude dobro što igra prvu utakmicu u Beogradu. Verujem da Stanković neće pogrešiti za kakvu god taktiku da se opredeli. On najbolje poznaje ovaj tim Zvezde, ali je u prednosti jer poznaje odlično i igrače Milana. Više od decenije je igrao u Seriji A, davao je golove Milanu… Siguran sam da će ih Stanković sa ovom ekipom Zvezde opasno iznenaditi. A svojim igračima umeti da objasni da niko nije nepobediv – naglašava Kovačević.

Bivši trener i nekadašnji napadač Zvezde Zoran Filipović forsirao je u svoje vreme ofanzivnu taktiku. Kolegi Dejanu Stankoviću ne zamera što je „diplomski“ na evropskim mečevima imao na temu defanzive.

– Stanković može da bude faktor iznenađenja jer zna njihov mentalitet, poznaje i klub. On je veoma važan i Italijani će se sigurno najviše plašiti šta će on osmisliti za tu utakmicu. Kao trener je pokazao da ume i da napadne i da se odbrani kada treba – tvrdi Filipović.

Za igrače Zvezde je najbitnije da ne budu pod pritiskom jer su plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope ispunili cilj.

– Kada pričamo o Milanu moramo reći da se radi o jako kvalitetnom timu koji ima odličnu kampanju u prvenstvu, znamo da su lider Serije A. Nije to više onaj Milan od prošlih godina kada je imao velikih problema. Najveći hendikep Zvezde sigurno će biti što stadion najverovatnije neće moći da se napuni zbog korona virusa – zaključuje Filipović.

Teško bez navijača

Nenad Kovačević napominje da bi i mali broj gledalaca na „Rajku Mitiću“ mogao mnogo da znači Crvenoj zvezdi protiv Milana.

– Bilo bi dobro da otvore za publiku, makar 20 ili 30 odsto kapaciteta ako već ne može već pun stadion. Ne znam da li bi to moglo da bude presudno, ali bi sigurno mnogo značilo Zvezdi. Nama je uvek mnogo značilo kad igramo pred punom „Marakanom“, a mogu samo da zamislim koliko je teško igrati pred potpuno pustim tribinama – priča Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari