Presuđuju medicinski timovi 1Foto: EPA P. GARCIA

Prva faza turnira potvrdila je moje očekivanje da će kvalitet fudbala biti manji i tanji od viđenog na većini prethodnih prvenstava.

Primetno je da su jake selekcije strateški rasporedele energiju, a njihovi najbolji pojedinci se trošili taman koliko je bilo potrebno da se prođe dalje.

Razumljivo racionalan pristup posle dve gotovo spojene „kovid sezone“, sa minimalnim odmorom između, sa previše utakmica u domaćim i UEFA klupskim takmičenjima, tokom Lige nacija i kvalifikacija za prvenstvo sveta, brojnim pandemijskim restrikcijama, opterećujućim protokolima tog tipa, raznih ograničenja na putovanjima…

Kada se tako akumuliraju fizički i psihički umor onda se odrađuje posao u grupnoj fazi pa, recimo, videh Didijea Dešama kako jednom francuskom reprezentativcu jasno kaže da umiri igru i ne rizikuje previše.

I portugalski znalac Fernado Santoš na isti način je vodio svoju ekipu u tom meču.

Zbog prevelikog opterećenja pre EURO i vrućina od njegovog početka gledamo i kako, izmučenim i dehidriranim, momcima pucaju mišići samo nekoliko minuta posle ulaska sa klupe za rezerve. Svima njima biće potrebno najmanje tri nedelje „resetovanja“ posle šampionata, a njihovu staru formu ne treba nikako očekivati pre oktobra, možda čak i novembra.

Jesu oni utrenirani, ali i mašine nekada stanu.

Zbog svega navedenog, pa još pojačanog razvodnjenim sistemom takmičenja sa previše učesnika, nije moguće ni opkladiti se na bilo koga kao verovatnog prvaka.

Šta više, mislim da će u nokaut rundi razliku napraviti medicinski timovi. Što se brže i bolje oporavi i osveži ekipa to su veće šanse da pobeđuje i dogura do kraja.

U tom smislu, prednost dajem selekcijama sa većim brojem mlađih igrača, jer se u nekim godinama ljudske ćelije brže obnavljaju. I obrnuto.

Spreman sam čak da kažem da će titulu odneti selekcija sa najumešnijim lekarima i fizioterapeutima.

Posmatram stvari iz ugla trenera, znam da bih i sam u to malo dana predaha između mečeva gledao kako da oporavim ekipu, nadajući se da će igrači na iskustvo i pamet sprovesti zadatu taktiku.

Rano primljeni golovi, crveni kartoni, povrede… samo pojačavaju rezultatsku neizvesnost uobičajenu za rundu bez prava na popravni.

Specijalna motivacija, takođe, a sjajni Mađari i Finci su je baš imali. Šteta što su ispali. Ima je i Danska, zbog onoga što je prošao Eriksen i cela reprezantacija sa njim.

Autor je fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari