novak đokovićfoto EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Neponovljiv, autentičan, neopisiv i teniski savršen – Novak Đoković je u Torinu, titulom na Završnom mastersu prestigao svog uzora Pita Samprasa i Ivana Lendla, sustigao Rodžera Federera i došao nadomak rekorda Rafaela Nadala.

Nemoguće je Đokovića staviti u bilo koji sportski kontekst a koji nije vezan za najbolje ikada. Polemika će uvek biti, ali vođeni činjenicama, većina će konstatovati da je Srbin jedan od najboljih, ne tenisera, već sportista svih vremena.

Način na koji je igrao meč sa Danilom Medvedevim, poslednji u grupnoj fazi, u kojoj je i pre duela sa Rusom rezervisao mesto u polufinalu, najbolje prikazuje kakav je sportsmen, koliko respektuje svakog rivala i koliko voli tenis.

I mada je na tom meču proveo tri sata na terenu, zbog čega je povećao fizički zamor koji je prethodno osetio već u duelu sa Rubljovim, svestan da ga je polufinalni susret očekivao za manje od 20 sati (duel sa Fricom bio je zakazan za subotu u 14 časova) Đoković ni u jednom svom potezu nije hteo da ostavi utisak kod protivnika da ga manje ceni i poštuje.

Amerikanca je dobio posle dva taj-brejka, u meču u kojem je bilo vidljivo da ne može da igra na maksimalnom nivou i da vodi računa o tome kako izvodi gotovo svaki teniski element. Posle dva sata koncentraciju je usmerio ka Kasperu Rudu, najprijatnijem iznenađenju u Torinu (7:5, 6:3).

Ni sam verovanto ne misli da je do šeste titule na Završnom mastersu stigao sa više od 70 odsto snage i svežine.

U 35. godini pokazao je na severu Italije da je još uvek najbolji među najboljima, iako je Karlos Alkaraz nominalno prvi na ATP listi teniski kvalitet je još uvek na strani srpskog asa.

Uprkos proživljenim nepravdama, naročito u Melburnu, a i tokom američke turneje, poentirane neučešćem na US openu, sa ukupno pet titula, Novak sezonu može okarakterisati kao vrlo uspešnu.

Podizao je pehare na mastersu u Rimu, zatim Vimbldonu, na kojem nije mogao da brani bodove jer se naprosto nisu računali, potom i ATP turnirima u Tel Avivu i Astani da bi savršeni kraj takmičarske godine izrežirao u Torinu.

Zbog svih mogućih zabrana, usled činjenice da nije vakcinisan protiv korona virusa, bilo mu je onemogućeno da se bori za više od 10.000 bodova.

Proživeo je Novak veliku sportsku nepravdu, pogotovo jer isti aršini nisu primenjivani za sve koji su u januaru 2022. ulazili u Australiju, odnosno tokom leta putovali u SAD, kao neamerički građani.

„Hvala svima koji su me svakodnevno gurali napred. Jer, bez takve podrške i pomoći, sve ovo ne bi bilo moguće. Bila je ovo godina sa mnogo uspona, nekih izuzetno velikih uspona. Ali, naravno, i nekih padova. Već sada se jako radujem narednoj sezoni“, istakao je Novak posle finalnog meča u Torinu.

Ni to što su u Melburnu pokušali da ga ponize, tretirali kao osobu bez imena i prezimena, provlačili danima u medijima, isključivo u negativnom kontekstu, nije onespokojilo Srbina, naprotiv.

Govorio je mesecima posle propisane trogodišnje zabrane dolaska u Australiju, koja je nedavno poništena od tamošnje Vlade, da jeste bio pogođen, svestan i želje pojedinih da bude unižen, ali da svima prašta i da će se već u januaru 2023. pojaviti na prvom grend slemu u takmičarskoj godini.

„Pričao sam verovatno hiljadu puta o ovoj sezoni u globalu, zbog toga neću da dužim previše. Svi već znaju šta se dešavalo, sada osećam samo veliko rasterećenje i zadovoljstvo. Uzeću nekoliko sedmica slobodno jer sam celu godinu proveo kao na iglama bez obzira da li je to zbog turnira ili čekanja na dozvolu da otputujem negde. Cela godina bila je kao rolerkoster, nešto što nisam dosad doživeo.“

Titula u Torinu, šesta je Novakova na Završnom masteru, prva od 2015. kojom je prestigao svog uzora Pita Samprasa ali i Ivana Lendla.

Prema broju pehara na Završnom mastersu izjednačio se sa rekorderom Rodžerom Federerom.

Istovremeno, došao je na samo jednu titulu zaostatka u odnosu na Rafaela Nadala, koji je u karijeri podizao 92 puta trofej, ali nikada sa Završnog mastersa.

Sa osvojenih 4.740.300 dolara, Novak je uveliko prevazišao granicu od 160.000.000 dolara zarađenih samo na turnirima, po čemu je opet prvi u istoriji, baš kao kada je prelazio granicu od 140.000.000 i 150.000.000 dolara!

Takođe, Novak Đoković je postao najstariji osvajač Završnog mastersa sa punih 35 godina. Preskočio je Rodžera Federera koji je 2011. godine to uradio sa 30 leta.

Sa osvojenih 1.500 poena, Novu godinu će dočekati kao peti teniser sveta. Ispred njega su Alkaraz, Nadal, Rud i Cicipas ali je svima njima jasno da će u narednoj takmičarskoj godini imati pretežak zadatak da ostanu ispred najkompletnijeg tenisera današnjice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari