Prevreli atinski derbi 1Foto: EPA-EFE/ SEDAT SUNA

Skoro godinu dana prošlo je od poslednjeg atinskog derbija. Panatinaikos i Olimpijakos odigraće večeras prvi takmičarski susret nakon četiri uzastopne utakmice koje je PAO dobio službenim rezultatom u martu i maju u okviru nacionalnog kupa i završnice domaćeg prvenstva.

Olimpijakos je u međuvremenu završio u drugoj ligi Grčke zbog odluke da bojkotuje prošlosezonsku završnicu domaćeg plej-ofa, nezadovoljan delegiranjem sudija i njihovim kriterijumom.

Nema sumnje da će večeras „goreti“ u OAKA areni u kojoj će „zeleni“ ugostiti crveno-bele pod povratničkim vođstvom čuvenog američkog trenera i novog selektora Grčke – Rika Pitina.

Zanimljivo bi trebalo da bude i u Rusiji; Himki će dočekati Barselonu koja je na poslednjem meču i to pred svojim navijačima potučena do nogu u duelu sa CSKA.

Nakon turbulentnog starta sezone, pogotovo u Evroligi, košarkaši Panatinaikosa u poslednje vreme uspeli su da stabilizuju formu. PAO će ugostiti Olimpijakos u seriji od šest vezanih trijumfa, od kojih tri evroligaška, među kojima i dva ostvarena na gostujućim terenima.

Dešon Tomas i Nik Kalates briljirali su na pomenutim utakmicama. Bivši student Ohajo Stejta, Tomas je beležio u proseku 14 poena, šutirajući za tri 8/15.

Kalates je u tom intervalu prosečno imao skoro devet asistencija. Olimpijakos dolazi u goste najvećem rivalu u nešto boljoj formi nego što je to bilo na početku sezone. U poslednje četiri evroligaške utakmice ostvarili su tri pobede (Milano, Alba, Žalgiris) izgubivši u Minhenu od Bajerna na teško shvatljiv način (imali i 12 poena prednosti u poslednjoj deonici). Nikola Milutinov, uz Kostasa Papanikolaua i Jorgosa Printezisa bio je najkorisniji igrač u navedenim trijumfima.

Olimpijakos bi trebalo da bude odmorniji za večerašnji susret, međutim poslednji trijumf crveno-belih na terenu PAO (3. jun 2018) ilustruje težinu zadatka. Tradicija je pak na strani Olimpijakosa; u evroligaškim mečevima crveno-beli vode u pobedama 10-5.

Barselona je protiv CSKA u poslednjem kolu shvatila koliko još mora igrački i taktički da napreduje da bi se ravnopravno uhvatila u koštac sa najboljima. Evidentan umor košarkaša, u korelaciji sa povređenim igračima (Toma Ertel, Kevin Pangos, Viktor Klaver) kumovali su najubedljivijem porazu u sezoni.

Himki će pokušati da iskoristi probleme u redovima Barse i da posle serije od tri gostovanja i isto toliko poraza sačuva status nepobedive ekipe na domaćem terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari