Muslinov naslednik s oročenim angažmanom pozvao je igrače koji su izneli teret osvajanja prvog mesta u grupi, ali su neki zbog umora i povreda morali da mu otkažu, a najveću pažnju privuklo je dopisivanje imena zvezde Serije A (do sada zaobilaženog) Sergeja Milinkovića-Savića, Nemanje Radonjića iz Crvene zvezde i Benfikinog Andrija Živkovića, što je bio jedan od kamena spoticanja u saradnji iskusnog stručnjaka na jednoj i prvog čoveka FSS Slaviše Kokeze, njegovih mentora van sveta sporta i pojedinih menadžera, na drugoj strani. Novina je i prelazak sa Muslinovih 3-4-3 na Krstajićevu formaciju 4-3-3, mada se imalo svega par treninga za povratak na sistem sa dva štopera i dva beka u istoj liniji.

– Nismo imali mnogo vremena za pripremu, umor od klupskih obaveza i dugog puta akcenat je stavio na njihov oporavak, a Kina je rival za veliki respekt, ali kao uvek idemo na pozitivan rezultat – kaže Mladen Krstajić, nekada dobar defanzivac, bivši sportski direktor Partizana i (još) aktuelni predsednik FK Radnik iz Bijeljine, kojem je rad u stručnom štabu Muslina bio prvi trenerski angažman.

Kad god je bio zdrav i prav Filip Kostić je špartao uz aut liniju, pa će krilni vezista Hamburga sigurno biti i u protokolu duela sa fudbalerima najmnogoljudnije zemlje sveta, čije je prvenstvo zbog ogromne platežne moći tamošnjih klubova poslednjih godina pravi mamac za igrače i trenere iz Evrope i Južne Amerike.

– Sigurno da su reprezentacija koja želi da napreduje i bude sve bolja. Opšte je poznato da se mnogo ulaže u kinesku ligu. Ovde se fudbal voli i prati, zbog čega očekujem lep ambijent na stadionu, kao što je bio naš doček, kojim su učinili da se stvarno osećamo kao učesnik Mundijala. Sama utakmica bi trebalo da bude interesantna, gledaćemo da se predstavimo u što lepšem svetlu – poručuje Kostić sa Dalekog istoka.

Ni za Antonija Rukavinu večerašnji susret i gostovanje Južnoj Koreji, četiri dana kasnije, nije samo turistička tura sa zaradom za FSS.

– Dolazak u Aziju i mečevi sa Kinom i Južnom Korejom za nas praktično znače novi početak. Iza nas su uspešne kvalifikacije, a pred nama najveće planetarno takmičenje. Nije isključeno da nam rival u grupi bude neka selekcija iz Azije, što i jeste svrha ovih utakmica. Dobro je što se prvo sastajemo sa Kinom, jer je ona uslovno rečeno slabiji rival, a potrebno nam je da se aklimatizujemo i prilagodimo vremenskoj razlici. Što ne znači da nećemo imati ozbiljan pristup – podvlači desni bek Viljareala.

FSS ne odustaje od Piksija?!

Vlasnici Gvandžoua R&F očigledno bezrezervno veruju Draganu Stojkoviću Piksiju i vode, za evropske običaje, nepojmljivu poslovnu politiku čim su pustili svog trenera da dan posle potpisivanja novog četvorogodišnjeg ugovora, vrednog 36 miliona evra, nastavi pregovore sa FSS. Predsednik našeg Saveza i sportski direktor Goran Bunjevčević juče su u Kini ubeđivali Stojkovića da se ipak prihvati selektorske palice i to navodno samo u vreme trajanja Mundijala, pošto prvenstvo u Kini počinje u martu i završava se u novembru. Što je potpuna ludost, jer bi eventualni dogovor značio da bi Branislav Ivanović i ekipa završne pripreme za SP obavili s jednim čovekom, drugi ih vodio na takmičenju u Rusiji, a treći ih poveo u kvalifikacije za šampionat Evrope.