Prinudno rešenje na mestu trenera u Partizanu: Ko je Igor Duljaj koji je kao igrač oduševio Zinedina Zidana 1Foto: Srdjan Stevanovic Starsportphoto

Posle jučerašnje utakmice u kojoj je Partizan igrao nerešeno sa Radničkim 1923 (1:1) u Humskoj, trener crno-belih Gordan Petrić podneo je ostavku, a njegovo mesto zauzeo je Igor Duljaj.

Gordan Petrić je  završio svoj drugi mandat u Partizanu, odnosno posle igračkog i trenerski. Iako je pre nekoliko dana delovalo da će šef stručnog štaba crno-belih voditi ekipu u predstojećem 169. večitom derbiju, to ipak neće biti slučaj.

Nekadašnji prvotimac crno-belih  Igor Duljaj debitovaće na gostovanju Crvenoj zvezdi na stadionu „Rajko Mitić“ narednog petka.

Pre samo nekoliko dana Petrić je ponudio ostavku, konkretno posle eliminacije iz Lige konferencije i poraza od moldavskog Šerifa u Humskoj od 3:1. Ta ostavka nije prihvaćena, ali je tada pronađeno kompromisno rešenje po kome je Petrić trebalo da ostane na klupi Partizana još nekoliko utakmica.

Logika je bila da se ne „seče“ uoči večitog derbija, utakmice u kojoj bi Partizan koliko-toliko mogao da popravi utisak o surmonoj sezoni.

Podsetimo, Partizan je sezonu počeo sa Ilijom Stolicom na klupi,  pa ga je Petrić nasledio, a sada će Duljaj biti treći šef struke u Humskoj u samo pola godine. Nije isključeno da možda i neće biti poslednji ove sezone.

Duljaj je rođen 1979. godine u Topoli. Igračku karijeru je gradio kroz mlađe kategorije Partizana, gde je 1997. godine debitovao za prvi tim. Bio je član crno-belih sve do 2004, a tada se otisnuo u inostranstvo i potpisao ugovor sa ukrajinskim Šahtjorom iz Donjecka. Karijeru je završio u Sevastopolju 2014. godine.

Odigrao je 47 mečeva za nacionalni tim. Trenerskim poslom počeo je da se bavi u Šahtjoru, tada kao asistent u stručnom štabu tima iz Donjecka. Potom je tri godine istu funkciju obavljao u Partizanu, od 2019. do 2022. godine. Prošle sezone je sa klupe vodio filijalu crno-belih, ekipu Teleoptika, a sada je postao šef struke crno-belih, što će biti njegov najveći izazov u karijeri.

Bio je član čuvene generacije koja je pod vođstvom Lotara Mateusa igrala Ligu šampiona, a ljubitelji fudbala u Srbiji ne zaboravljaju njegov „rat“ protiv Zinedina Zidana u Humskoj. Još uvek se pamti Zidanova izjava nakon te utakmice da ga nikada u dotadašnjoj karijeri nije čuvao bolji veznjak koji je pritom pazio da ga ne povredi.

Sa Partizanom je osvojio tri titule i dva nacionalna kupa. Sa Šahtjorom je četiri puta bio šampion Ukrajine i dva puta je podigao nacionalni kup, s tim da je sa Ukrajincima podigao i trofej Kupa UEFA.

Bio je polivalentan igrač, pa je sjajno pokrivao i poziciju beka. Bivši selektor SCG Ilija Petković ga je često koristio na mestu desnog beka, a tu ideju je imao i za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, kada ga je na pripremama na Paliću o tome i obavestio. Duljaj je ipak želeo da igra na svojoj prirodnoj poziciji, pa je na Mundijalu kraj aut linije igrao štoper Goran Gavrančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari