"Privatna država, privatni FSS": Ninoslav Spasić za Danas o tome zašto funkcioner SNS-a ne sme biti i predsednik Sudijske komisije 1Foto: Emir Sadovic/Starsportphoto

Bivši fudbalski sudija Ninoslav Spasić podneo je žalbu UEFA zbog toga što je na mesto predsednika Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije imenovan visoki član Srpske napredne stranke Dejan Santrač.

Santračeva sudijska karijera i fudbalske kvalifikacije za predsednika Sudijske komisije FSS nije upitna, ali Spasić tvrdi da je ova funkcija u srpskoj „kući“ fudbala nespojiva sa stranačkim angažmanom.

– Ni u jednom stručnom organu FSS, pa ni u Sudijskoj komisiji kao jednom od najbitnijih organa za regularnost takmičenja ne sme biti lice koje je politički aktivno. Potpisali smo konvencije UEFA i moramo ih poštovati. Mešanje političkih i sportskih funkcija je zabranjeno, ovakve stvari se decidno navode. Dejan Santrač je član glavnog odbora političke stranke (Srpske napredne stranke – prim. aut.) i zamenik gradonačlenika. Ovde uopšte nije stvar u tome koje je stranke član nego da je naprosto grubo prekršen Statut FSS i propisi UEFA i FIFA – priča Spasić za Danas.

https://www.danas.rs/sport/statut-fss-jasan-dejan-santrac-ne-moze-da-bude-predsednik-sudijske-komisije-i-visoki-funkcioner-sns-da-li-je-ugrozena-regularnost-superlige/

Na pitanje kako je moguće da u FSS ne znaju da predsednik Sudijske komisije ne može bude stranački aktivan, naročito ako se zna da je i Branislav Nedimović podneo ostavke na sve funkcije u SNS pre ulaska u Savez, Spasić odgovara:

– Privatna država, privatni FSS. Oni to vrlo lako mogu da reše. Spasić takođe može da podnese ostavke na druge funkcije i legitimno postane predsednik Sudijske komisije. Ne znam zašto uopšte sebe dovode u ovakve situacije. Zašto je uopšte Odbor za hitna pitanja doneo ovakvu odluku? Zar nema tamo neko ko će da kaže: „ljudi, ovako ne može, ovo nije po Statutu, imaćemo problem“. Kazna UEFA će sigurno biti rigorozna ako ne budu reagovali. Može se očekivati i suspenzija odgvornih koji su ovo odobrili.

Spasić očekuje da će UEFA tražiti od FSS da se u najskorijem roku otkloni problem, ali da on namerava i da se obrati pravosudnim organima.

– Naredna instanca je krivična prijava tužilaštvu koje će morati da reaguje. Lično ne očekujem da će srpsko pravosuđe imati hrabrosti da se s ovim uhvati u koštac i verujem da samo UEFA može da ih natera da poštuju sopstveni Statut, ali nema veze. Na meni je da ukažem na nepravilnosti, da se zabeleži šta je urađeno, da ne bude da niko nije reagovao – zaključuje Spasić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari