Spasić: Političar vodi Sudijsku komisiju FSS 1foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nekadašnji međunarodni sudija, potom i predsednik Strukovne organizacije sudije FS Regiona istočne Srbije, Ninoslav Spasić, ponovo je pisao UEFA, prenosi Sport Klub.

Razlog – imenovanje Dejana Santrača za predsednika Sudijske komisije FSS.

U pismu upućenom sudijskom i odeljenju za integritet, posle čijeg dostavljanja je dobio i mejl o urednom uručenju, Ninoslav Spasić se pozabavio činjenicom da je imenovanjem naslednika Dejana Filipovića grubo prekršena Sudijska konvencija UEFA i jedno od osnovnih načela evropske kuće fudbala o zabrani mešanja politike i sporta.

“U ponedeljak pre podne poslao sam pismo UEFA i u popodnevnim satima od predstavnika dva odeljenja uredno dobio odgovore. Strogo je zabranjeno mešanje politike u sport i siguran sam da će postojeće činjenično stanje, uz stoprocentne dokaze, povući za sobom posledice po FSS. Srpska kuća fudbala i strukovna organizacija potpisnici su konvencije UEFA, kojom je politika najstrožije zabranjena”, poručio je Ninoslav Spasić, u izjavi dostavljenoj Sport klubu.

Nekadašnji sudija imenovao je i konkretno slučaj Dejana Santrača.

“Niko nije smeo da dozvoli imenovanje politički angažovanog čoveka za predsednika Sudijske komisije. Gospodin Dejan Santrač angažovan je u Glavnom odboru Srpske napredne stranke i na funkciji zamenika gradonačelnika Vršca. Siguran sam, UEFA neće prećutati političku igru FSS i rukovodstva srpske kuće fudbala.”

Pozabavio se Ninoslav Spasić i sukobima interesa kod pojedinih članova komisije, izabranih prošlog četvrtka.

“Šta tek reći za slučaj Vladimira Nedeljkovića? Kako ostala deca da napreduju, kada se njegov sestrić nalazi u isto vreme na listi Prve lige? Član komisije zadužene za prva dva ranga i sestrić u jednom od njih – direktan sukob interesa, strogo zabranjen pravilnikom. Istovremeno, prekršen je Pravilnik o sudijama i suđenju, čiji član 57 jasno definiše ko može biti posmatrač utakmica Super lige. Uslov je minimum pet godina na elitnom rangu, a Nedeljković je sudio svega dve utakmice Super lige. Istovetan je i slučaj Milana Jeremića, predstavnika FS Beograda.”

Neće tako lako Spasić odustati u očekivanju konačnog odgovora iz Niona.

“Poslednjim potezima potvrđen je direktan upliv politike u srpski fudbal. Nedopustivo je da politički angažovan čovek vodi najodgovorniji komisiju u FSS. Najpopularnijem sportu potrebno je ozdravljenje, nikako partijski kadrovi. Obratiću se i državnim organima”, najavio je Ninoslav Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari