Privođenje Koromana kao pokazna vežba 1Foto: STARSPORT

Kritika sistema iz pozicije običnog građanina nije dobrodošla, a ono što se dogodilo bivšem fudbaleru Ognjenu Koromanu je po mišljenju pravnika upozorenje svima ostalima koji bi se usudili da kažu da srpski fudbal ne valja, da Slaviša Kokeza ili Zvezdan Terzić možda ne rade dobro svoj posao, da je Aleksandar Vučić apsolutista ili da su sve državne pozicije i svi poslovi navodno rezervisani samo za pripadnike jedne stranke.

Bivši reprezentativac Srbije i nekadašnji igrač Crvene zvezde zadržan je u nedelju na graničnom prelazu Mali Zvornik sa Bosnom i Hercegovinom skoro pet sati kako bi po njega došli pripadnici UBPOK (Služba za kriminalističko-obaveštajne poslove i prikrivene islednike MUP-a Srbije).

Oni su ga potom odveli u Beograd na saslušanje, sa koga je pušten u kasnim noćnim satima.

Koromanu je time po mišljenju pravnika s kojima smo razgovarali poslata jasna poruka.

Ako nemaš „leđa“, bilo kakvu vrstu zaštite, da li političku, da li mafijašku, da li državnu – ne oglašavaj se.

A šta je Ognjen Koroman zapravo uradio?

Drznuo se da kritikuje rad predsednika Fudbalskog saveza Srbije, generalnog direktora Crvene zvezde, pa čak i da kaže da je društvo u velikom problemu zbog stranačkog zapošljavanja, tvrdeći da na svom primeru kao trener ne može da dobije adekvatan angažman.

Izjavio je da se „u Srbiji fudbal igra samo za kladionice“ i da se „arbitri na mečeve šalju da sude sa zadatakom da određene klubove proguraju“.

Posle prvih javnih kritika doživeo je „rafalnu paljbu“ medija bliskih vladajućim strukturama, a na njega se ostrvio čak i onaj koga nije ni pominjao – direktor Omladinske škole Zvezde Dragan Mladenović, tvrdeći da Koroman „pljuje Zvezdu, a već šest godina i dalje prima platu u tom klubu“.

Paradoks je da sve ono što je Koroman iznosio na društvenim mrežama i u medijima nije novost za one koji konstantno prate zbivanja u srpskom fudbalu.

List Danas je još pre godinu dana pisao o tome da postoji sumnja da određeni arbitri namerno prave greške u korist pojedinih timova.

Bivše fudbalske sudije su čak u izjavama za naš list navele da su najsumnjivije odluke arbitara: Bojana Nikolića, Novice Anđelovskog, Zorana Širokog, Petra Pipera…

Koroman se čak nije ni udubljivao u konkretna imena u svojim tvrdnjama da se utakmice u srpskom fudbalu nameštaju, a o čelnicima domaćeg loptanja nije rekao ništa što ni oni sami nisu već čuli o sebi.

Međutim, Koroman ima nešto što većina drugih kritičara nema.

Kao mangup još iz fudbalskih dana navikao je da o svakom problemu diskutuje bez „dlake“ na jeziku, a svojim harizmatičnim stavom privukao je i pažnju medija koji po vokaciji imaju zadatak da brane čelnike srpskog fudbala od svakih kritika.

Ne treba posebno isticati da njegove reči kao bivšeg reprezentativca imaju posebnu težinu, slično kao kada se oglase Nemanja Vidić ili Nemanja Matić.

Advokat Vladimir Gajić nema dilemu da je Ognjen Koroman doživeo „maltretiranje“ kada je sa svojim sinom zaustavljen na granici Srbije i BiH.

– Policija građanina ne može da zadrži duže od četiri sata. On je po ovome što vidim u medijima čekao oko pet sati na granici, pa još nekoliko sati dok su ga odveli u Beograd, što je apsolutno nezakonito. Trebalo bi da prijavi službenike MUP-a za nezakonito zadržavanje preko četiri sata. MUP posle četiri sata zadržavanja bilo koga mora da donese rešenje na osnovu koga će moći da ga zadrži još 48 sati, odnosno da ga liše slobode, ili da ga pusti odmah. To što je on doživeo je kršenje osnovnih građanskih prava i po Ustavu i po Zakoniku o krivičnom postupku. Oni policajci koji su mu to priredili morali bi da u najmanju ruku disiplinski odgovaraju – objašnjava Gajić za Danas.

Na pitanje zašto je bivši fudbaler saslušan čim je izneo sumnje u korupciju i kriminal, a nije isto urađeno sa na primer opozicionim političarima poput Marinike Tepić ili Miroslava Aleksića, koji na to ukazuju mnogo duže nego Koroman, Gajić odgovara:

Privođenje Koromana kao pokazna vežba 2

– Iz ovoga bi mogli da zaključimo da dozvolu za kritikovanje vlasti izgleda imaju samo oni koji se aktivno bave politikom, a ista je nedozvoljena za one koji se bave sportom i drugim građanima. Svaki problem pa i ovaj može da se posmatra sa stanovišta činjenice da Srbija nije pravna država koja je zasnovana na vladavini prava, inače ovako nešto ne bi moglo da se dogodi. Ako je policija imala neki razlog da ga sasluša, mogao je da mu se pošalje poziv sa datumom kog bi bio obavezan da se odazove… Na ovaj način se na njega vrši pritisak, koriste se organi gonjenja u privatne svrhe zbog kritike Slaviše Kokeze koji je očigledno izvan zakona – tvrdi Gajić.

Božo Prelević, advokat i nekadašnji koministar policije, ističe da je Koroman za vlast „laka meta“ jer nije politički aktivan, a usudio se da iz pozicije običnog građanina kritikuje ono što ne valja ne samo u domaćem fudbalu veći celokupnom društvu.

– To što je doživeo je nažalost standardna procedura u odnosu na neprijatelje države, a on je upravo tako tretiran. Marinika Tepić je, recimo, član političke stranke, a spolja se ne bi blagonaklono gledalo na to da se uhapsi neko ko je politički aktivan, a ukazuje na korupciju. Ako Ognjen Koroman hoće da nema „specijalni tretman“ trebalo bi da postane član neke političke partije, idealno bi bilo Šapićeve stranke ili neke slične. Onda bi sigurno prelazio granicu bez problema. On je ustvari bio pokazni primer i nažalost doživeo je ono kroz šta prolaze svi koji se usude da upru prstom u srž problema. Setite se samo kroz šta je sve prošao, a i dalje prolazi, naš najugledniji kardiohirurg Boško Đukanović (smenjen zbog kritike vlasti sa mesta direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i već četiri godine vodi sudski postupak protiv ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koga je tužio za ugrožavanje bezbednosti – prim. aut.). Njima očigledno smetaju čak i kritičari koji kažu da Kokeza u suštini nije sposoban ni za šta i da nešto nije regularno u srpskom fudbalu. Da ne pričam o tome što niko neće da se usudi da izađe na polemiku s njim, pa da se vidi javno da li je to što govori Ognjen Koroman tačno ili laž – navodi Prelević.

Suština problema u slučaju Ognjena Koromana leži u tome što su u njegovu zaštitu za sada stali samo mediji, a Prelević smatra da bi to morali uraditi i njegovi nekadašnji saigrači.

– Mislim da fudbalsko prvenstvo praktično organizuju kladionice. Neki moji klijenti su i iz tog biznisa i ne bih rekao da se mišljenje Ognjena Koromana mnogo razlikuje od njihovog, a jedina je razlika što ga je on izneo javno. Da budemo realni, dužinu trajanja svake, pa i ove vlasti određuju građani. A dokle god se građani zabavljaju šaljivim SMS porukama i misle da je to dovoljno i da je to sva odgovornost koju mogu da pruže ovoj zemlji, dotle će delije da igraju na sred Srbije. Hteli smo da se igraju delije, pa evo ih – igraju. Nije stvar u tome šta je Ognjen Koroman rekao, već što to isto misle i njegovi bivši saigrači, ali su ostavili srce u novčaniku, umesto na terenu. Zato im se ne isplati da misle – zaključuje Prelević.

Neka se spremi Nemanja Vidić

Advokat Vladimir Gajić tvrdi da je ono što se desilo Ognjenu Koromanu upozorenje za sve ostale koji bi krenuli putem eventualne kritike vlasti ili predsednika Saveza.

– Pretpostavljam da bi ovo što se desilo Koromanu trebalo da bude upozorenje i za Nemanju Vidića. On je slično kao Koroman kritikovao Kokezu i Savez. Mislim da bi on trebalo da vodi računa da ne bude sledeći kada bude u zemlji i da ne prođe kao Koroman – ističe Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari