"Profesionalac i fan hevi metal muzike": Ko je David De Hea, španski golman koji napušta Mančester junajted? 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL, ilustracija: Danas

Španski golman David De Hea zvanično je postao slobodan igrač pošto nije uspeo da dogovori uslove nove saradnje sa Mančester junajtedom.

Kako prenose engleski mediji, 32-godišnji Španac je želeo da nastavi saradnju i ostane u timu i za manju platu.

Junajted je ponudio španskom golmanu novi ugovor po nižim, ali i dalje značajnim uslovima – ali dogovor između obe strane nikada nije postignut.

U retrospektivi, De Hea je propustio šansu.

Imao je dobru sezonu u celini, ali su ga ugovora koštali slabi nastupi u velikim utakmicama: protiv Sevilje (četvrtfinale Lige Evrope), Vest Hema (finale FA kupa) i protiv Mančester sitija (Premijer liga).

Navijači su sve više sumnjali u njega i njegove mogućnosti na terenu.

S druge strane, smatra se da je on izvanredan profesionalac unutar kluba čije iskustvo donosi pozitivnu atmosferu u svlačionici.

Ipak, nije tajna da je menadžer „Crvenih đavola“ Erik ten Hag još prošle sezone želeo drugačiji tip golmana među stativama, tako da je potpuno jasno da je Holanđanin doneo konačnu odlku.

Prioritet za Erika ten Haga oovga leta bilo je dovođenje novog špica – pre svega Harija Kejna, ali kada je postalo jasno da bi bilo previše teško i skupo dovesti Kejna iz Totenhema, Ten Hag je morao da odustane od želja i planova.

Prema tome, jasno je da se prioriteti Junajteda sada menjaju: neophodno je dovesti golmana.

Želja je Andre Onana, 27-godišnji kamerunski reprezentativac i član Intera iz Milana koji se sa italijanskim timom plasirao u finale Lige šampiona prošlog meseca, a Ten Hag ga dobro poznaje nakon provedenih pet zajedničkih sezona u holandskom Ajaksu.

Onana bi „Crvene đavole“ koštao 50 miliona evra.

De Hea je odigrao 545 utakmica za Junajted – što ga svrstava na sedmo mesto na večnoj listi kluba.

Od toga je odigrao 415 mečeva u Premijer ligi.

Uz to, bio je deo tima koji je osvojio Premijer ligu 2012/13 pod vođstvom ser Aleksa Fergusona, kada je nakon osovjene titule čuveni Škotlanđanin otišao u penziju.

Takođe je sa slavnim klubom osvojio FA Kup 2016. godine, Liga kup 2017. i 2023. godine, kao i Ligu Evrope 2017. godine.

Jedan od najboljih golmana na svetu posebno se obratio navijačima sa „Old Traforda“.

„Samo sam želeo da pošaljem ovu oproštajnu poruku svim navijačima Mančester junajteda. Želeo bih da izrazim svoju nepokolebljivu zahvalnost i zahvalnost za ljubav za prethodnih 12 godina. Postigli smo mnogo otkako me je moj dragi ser Aleks Ferguson doveo u ovaj klub. Bio sam neverovatno ponosan svaki put kada sam obukao ovaj dres, vodio tim kao kapiten, predstavljao ovu instituciju, najveći klub na svetu. To je čast koju ima samo mala grupa srećnih fudbalera. Bio je to nezaboravan i uspešan period otkako sam došao ovde. Nisam mislio da ću odlaskom iz Madrida kao mladić postići ono što smo uradili zajedno. Sada je pravo vreme da prihvatim novi izazov, da se ponovo nametnem u novom okruženju. Mančester će uvek biti u mom srcu, Mančester me je formirao i nikada me neće ostaviti“.

Nakon Špančevog odlaska iz kluba menadžer Erik ten Hag je rekao sledeće: „Potrebni su izuzetan kvalitet i karakter da biste dostigli nivo čak i za jednu utakmicu u dresu Mančester junajteda. To učiniti 545 puta tokom 12 godina je poseban uspeh, posebno na poziciji golmana gde vas svaka utakmica stavlja u centar pažnje. Osvojiti nagrade igrača godine od strane navijača i saigrača, svaki put po četiri puta, pokazuje nivo njegovih performansi i zauvek će biti zapamćen kao jedan od najboljih golmana u istoriji kluba. Svi igrači i osoblje mu šalju najbolje želje za narednu fazu njegove izuzetne karijere.“

David De Hea je rođen u Madridu 7. novembra 1990. godine i ponikao je u Atletiko Madridu.

Do sada je u karijeri branio samo za dva kluba: “Jorgandžije” i Crvene đavole”.

Za nacionalni tim Španije je branio 45 puta.

U januaru 2012. godine, ustanovljeno je da De Hea ima dalekovidost, mada se smatra da to nije uticalo na njegove nastupe u dresu kluba ili reprezentacije.

De Hea je jednom prilikom izjavio da je fan hevi metal muzike, a Avenged Sevenfold je jedan od njegovih omiljenih bendova.

Od 2010. godine je u vezi sa španskom pevačicom Edurne, sa kojom se venčao na Menorci 1. jula 2023. godine.

Par ima ćerku Janaj.

Takođe, osnovao je eSports tim pod imenom „Rebels Gaming“ 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari