Protesti ispred sedišta FIFA 1EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Na adresi Međunarodne fudbalske federacije istovareno 6.500 lopti, kao simbol isto toliko radnika poginulih tokom izgradnje objekata za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Večeras, od 18 sati, u Dohi će biti obavljeno žrebanje grupa Mundijala, što je bio povod nemačkom umetniku Foker-Johanes Tribu da ispred ispred sedišta FIFA postvi 6.500 fudbalskih lopti ispunjenih peskom, u znak sećanja na sve ljude koji su smrtno stradali na poslovima u vezi održavanja prvog SP u tom delu planete.

Na svakoj je lopti ispisana poruka na nemačkom i engleskom „svetska savesti, ti si mrlja srama“, kao vid protesta na brojne tragedije od 2010. godine do danas.

Brojne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava tražile su da se Kataru oduzme organizacija turnira zbog nepoštovanja ljudskih prava i teških uslova migrantskih radnika angažovanim na izgradnji objekata.

Prema katarskim vlastima ta smrtnost nije velika, s obzirom na to da se na području ove bliskoistočne države nalazi oko 1,4 miliona radnika iz jugoistočne Azije.

„FIFA i katarskoj vladi to je prihvatljivo“, izjavio je zgranuti Trib.

Predsednik AWO, udruženja koje se bori za radnička prava, priključio se ovakvom vidu protesta.

„Ljudski životi, njihovi radni uslovi i njihova sloboda ne mogu biti predmet pregovora i vrede više od bilo kakve zarade. Osuđujemo i sputavanje prava žena u Kataru“, rekao je Mihael Šefler, „Zato ćemo uvek biti posvećeni osiguravanju visokih socijalnih standarda i primeni demokratskih struktura u zemljama kojima se dodeljuje organizacija unosnih događaja“, rekao je on.

Svetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari