Protiv nemačke napad mašine 1Jam Madar Jam Madar Foto: Eurocup Marvin Contessi

Do pre dve sezone bili su drugoligaši i čini se u rekordno kratkom roku postali su sasvim respektabilan klub u okvirima Evrokupa.

Hamburg bi večeras mogao da bude zanimljiv gost košarkašima Partizana, posle iseljenja iz Beogradske arene, u hali „Aleksandar Nikolić“ u okviru 10. kola (20.45).

Izuzetno povoljan raspored poslednja četiri meča poslužio je crno-belima da zadrže takmičarski „tonus“ i da, osim gostovanja Studentskom centru, u solidnom ritmu sačuvaju svežinu pred nešto složenije izazove.

Posle izlaska iz kovid protokola, Aleksa Avramović vratio se nedavno u takmičarsku ekipu. Može se očekivati da još neko od pojedinaca koji su u poslednje vreme odsustvovali iz istih razloga: Dangubić, Zagorac, Kuruc i Miletić bude deo tima protiv veoma interesantne ekipe Hamburga.

Nemci u sastavu imaju, najverovatnije, budućeg evroligaškog igrača – Kejleba Homslija. Bek šuter iz Severne Karoline veoma se brzo navikao na evropsku košarku, s obzirom na to da je tek u 25. godini odlučio da se prvi put profesionalno okuša „preko bare“.

Njegove brojke su impresivne; i najveći je razlog zbog kojeg Hamburg igra vrlo efikasnu košarku „na poen više“ i što je trenutno treći najbolji napad u čitavom Evrokupu (88p).

Homsli u proseku postiže 21,4 poena, a činjenica da ostvaruje i četiri asistencije po utakmici pokazuje i način na koji percipira košarku. Levoruk, šutira u penjanju, prilikom izbačaja lopta ima visok luk, a pritom je veoma precizan i u šutu iz driblinga.

Iako je u suštini dvojka ili nisko krilo, kreativan je i veoma je zanimljiv „dribler“ kvalitetnog pregleda igre. Mišićna masa je možda jedino što mu nedostaje kako bi već sada bio deo evroligaškog društva.

Hamburg igra kolektivnu košarku što pokazuje podatak da u proseku ostvaruju 20 asistencija. Ekipno, pogađaju za tri u vrlo visokim procentima (37 odsto) i u sastavu imaju četvoricu igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom.

Njihovi najveći problemi leže na suprotnoj strani terena, na šta je trener Obradović posebno obratio pažnju, primetivši da je Hamburg, u odnosu na prvi međusobni susret u Nemačkoj, promenio igru u odbrani.

– Ekipa koja igra stalno u istom ritmu, na veliki broj poena. Izuzetno veliki broj šuteva za tri poena, u nekim utakmicama u nemačkom prvenstvu su šutirali preko četrdeset puta, u Evrokupu im je prosek preko 30. Imaju jednog igrača koji je na poslednjoj utakmici nemačkog prvenstva šutirao 19 puta za tri poena i pogodio sedam puta. Posle šuteva obavezno idu na ofanzivni skok – apostrofirao je osnovne kvalitete večerašnjeg rivala Željko Obradović.

Hamburg je, uprkos jasnim defanzivnim limitima, i u Nemačkoj umeo da iznenadi crno-bele zonskim presingom i konstantnim udvajanjima po uglovima terena.

– Ono što su promenili u odnosu na prvu utakmicu je da igraju različite odbrane. Menjaju, ne igraju na način kako su igrali u prvoj utakmici i to je ono o čemu bi trebalioda vodimo računa i da budemo spremni na te njihove odbrambene zamke. Posle toga, njihova tranzicija i odbrana od kontranapada. To su uslovi ako želimo da pobedimo, te stvari moramo da sprečimo – jasan je trener crno-belih.

Estonac Maik-Kalev Kotsar najpouzdanije je rešenje Hamburga pod košem. Nemci imaju evidentan disbalans između spoljne linije i pozicije pet, što bi crno-beli mogli da iskoriste.

Na poslednje tri utakmice su prebacivali 80 poena i ono što je zanimljivo imaju tri pobede na isto toliko vezanih gostovanja u svim takmičenjima. Vrlo su efikasni i van Hamburga, što jasno pokazuje učinak od zbirno 291 datog poena na poslednje tri utakmice na strani.

Smailagić „zvezda u usponu“

Generalni menadžeri ekipa koje se ove sezone takmiče u Evrokupu glasali su za najbolje ili najtalentovanije igrače u raznim kategorijama, baš kao i za najboljeg trenera, odnosno najnezgodnijeg rivala. Partizan je percipiran kao najnezgodniji rival; Željko Obradović je najbolji trener, dok je Alen Smailagić proglašen za „zvezdu u usponu“. Aleksa Avramović je ocenjen kao najbolji defanzivac.

Raspored i tabela

Grupa A 10. kolo

utorak

Lietkabelis – Slask    18.00

Partizan – Hamburg            20.45

Huventud – Trento  21.00

sreda

Andora – Lokomotiva         20.00

Metropolitan – Turk Telekom       20.30

 

  1. Huventud 7-2

  2. Partizan 7-2

  3. Lokomotiva 6-3

  4. Andora 5-3

  5. Turk Telekom 5-4

  6. Lietkabelis 4-5

  7. Hamburg 4-5

  8. Metropolitan 4-5

  9. Slask 1-7

  10. Trento 1-8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari