Protiv "točkova" i tradicije 1Foto: Starsport

Derbi 4. kola ABA lige odigraće se u Ljubljani, Cedevita Olimpija koja je do sada neporažena dočekuje u hali „Stožice“ Partizan, koji je jedina neporažena ekipa u Evrokupu.

Imaju ove „tri“ ekipe bogatu ABA istoriju međusobnih utakmica, Partizanu je posebno Cedevita bila neugodan protivnik, dosta su se puta isprečili crno-belima što u Ligi, što u plej-ofu, a najviše je boleo onaj poraz u Areni u polufinalu plej-ofa košem Nolana Smita u poslednjoj sekundi, koji je prekinuo tada već tradicionalno učešće Partizana u Evroligi.

Pod ovim fuzionisanim imenom, Cedevita Olimpija sastala se sa Partizanom krajem septembra u finalu Superkupa u Zagrebu i crno-beli su ubedljivo i rutinski došli do pobede – 99:77. S obzirom da je to u odnosu na ovu ligašku ipak bila „revijalna“ utakmica, ne mogu se iz nje izvlačiti neki dalekosežniji zaključci, osim da su i jedni, i drugi odatle izvukli određene pouke. Partizan je u tu utakmicu ušao nadahnuto, imao visok procenat šuta i čak 26 asistencija, uspevali su crno-beli da maksimalno kapitalizuju igru u tranziciji. U međuvremenu, Partizan je, što u ABA ligi, što u Evrokupu, odigrao više utakmica na „mali“ rezultat, najjača odlika u tim pobedama bila je odbrana i energetsko lomljenje rivala, uz obično neupečatljiv procenat šuta.

Trener košarkaša Partizana Andrea Trinkijeri rekao je da je pred njegovom ekipom još jedan težak meč i istakao da je Cedevita Olimpija veoma talentovan tim.

„Ponovo idemo na put, ovog puta nam je protivnik ekipa koja do sada nema poraz u ABA ligi. Veoma su talentovani, a u svom sastavu imaju i veliki broj iskusnih igrača, igrača koji su puno puta igrali za važne trofeje, osvajali ih i koji su igrali Evroligu. Biće teško, ali to nije ništa novo. Svaka utakmica do sada nam je bila teška i to je nešto na šta moramo uvek biti spremni“, istakao je Trinkijeri.“

Krilni košarkaš Partizana Rade Zagorac rekao je da su crno-beli svesni da će sutrašnja utakmica biti u mnogo čemu drugačija od one od pre mesec dana u Zagrebu kada su ubedljivo slavili.

„Imali smo priliku i protiv Primorske da osetimo šta znači nova utakmica protiv tima koji ste nedavno savladali, tako da je i to bila neka vrsta opomene za nas, da budemo svesni šta nas čeka i koliko oprezni i koncentrisani moramo biti u svakom trenutku sezone“, rekao je Zagorac.

Cedevita je u ABA ligi rutinski i ubedljivo savladala Megu i Cibonu, namučila se u produžetku protiv Igokee, ali je u Evrokupu već posle četiri poraza u isto toliko kola praktično već sebe eliminisala iz borbe za Top 16. Imaju po imenima izuzetno zvučan roster, koji vrvi od iskustva. Boutrajt i Miler-Mekintajer kao tandem američkih bekova i te kako „zvuči poznato“, a tu je i čitav ešalon ABA veterana: Simonović, Blažić, Cirbes, Murić, Stipanović, Krušlin, Mulalić. Uz još tamnoputog krilnog centra Mikaela Hopkinsa, baš respektabilan spisak, ali i veliki posao za trenera Slavena Rimca da potpuno novi tim dobro ukomponuje.

„Partizan je računajući i pripremne utakmice do sad u sezoni izgubio samo od Primorske. Pred nama je težak zadatak. Iskreno mnogo me više brinu naši problemi u igri, nego kvalitet Partizana. Moramo poboljšati igru u tranziciji, a još više unaprediti odbranu. Partizan je vrlo dobra ekipa, ali imamo i mi svoje kvalitete da mu se adekvatno suprotstavimo“, smatra Rimac.

Andrija Stipanović, centar Cedevita Olimpije, smatra da je pred ekipom vrlo težak meč.

„Partizan igra odlično i svoj kvalitet je najbolje pokazao u Evrokupu. Mi se moramo skupiti posle poraza na svom parketu i dokazati da smo ekipa. Da bi pobedili treba da pokažemo svoje kvalitete a potrebna nam je i pomoć publike“, rekao je Stipanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari