"Protiv Ustava Srbije i Statuta UEFA" 1Foto: STARSPORT

Fudbalski savez Kosova neće da dozvoli odigravanje utakmice Kupa Srbije između Trepče i Crvene zvezde, uprkos pismu FIFA da to učini.

Iako su u četvrtak u FS Kosova rekli da nisu dobili pismo FIFA, dan kasnije su potvrdili da je ono stiglo na njihovu adresu. Predsednik Saveza Agim Ademi izjavio je da je to pismo samo savetodavno, odnosno da nije obavezujuće i da neće promeniti svoj stav o zabrani igranja tog meča.

Kako prenosi portal Kossev, Ademi je rekao da u tom savezu smatraju da nema razloga da se promeni stav o zabrani organizovanja utakmica srpskog prvenstva ili kupa na Kosovu.

„Izuzetak su prijateljske i humanitarne utakmice. Nigde se ne dešava, pa ne može ni ovde, da se šampionat jedne države igra u drugoj“, rekao je on za taj portal i dodao da ni Ustav Srbije, ni Statut UEFA to ne dozvoljavaju.

„Greota je da se poigravaju sa ovim klubovima i ovim narodom ovako, sa njima treba da budemo iskreni, i mi i Fudbalski savez Srbije, to se ne može dešavati“, zaključio je Ademi.

Pismo iz FIFA koje je potpisao zamenik generalnog sekretara Matijas Grafstrem stiglo je 20. septembra i adresirano je na predsednika FSK Agima Ademija, uz preporuku da se povuku zahtevi podneti bezbednosnim institucijama države Kosovo da onemogući meč Trepča – Crvena zvezda.

Grafstrem se u pismu poziva na odluku Arbitražnog suda za sport od januara 2017. godine, koja je doneta u sporu FSS protiv Unije evropskih fudbalskih saveza.

„Konkretno, pomenuta odluka pod tačkom 107 navodi da: ‘Činjenica da određeni klubovi na severnom Kosovu trenutno igraju pod pokroviteljstvom FSS ne podriva opštu organizacionu vlast FSK na njegovoj teritoriji, što je i dokazano prijavom FSK za članstvo’. Uzimajući u obzir gorenavedene stavke i u interesu fudbala, želeli smo da podstaknemo FSK da povuče zahteve podnete bezbednosnim institucijama Kosova, tako da utakmica može da bude odigrana 5. oktobra“, navodi se u pismu FIFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari