Prva prilika za Top 16 1Foto: STARSPORT (Arhiva)

U ABA ligi „mirno more“, ali u Evrokupu „talasasto“ pogotovo nakon doživljenog debakla na gostovanju Ulmu u poslednjem kolu Evrokupa.

Uprkos dvema blamažama na terenima Breše i nemačkog predstavnika, košarkaši Crvene zvezde večeras će protiv Monaka imati prvu priliku da faktički obezbede prolaz među Top 16 (19.00), jer će u slučaju pozitivnog ishoda praktično imati dve pobede više u odnosu na prvog pratioca u grupi A.

Gostovanja Breši i pogotovo Ulmu dokaz su da crveno-beli još uvek nisu sredili svoje dvorište, tačnije da su problemi i te kako prisutni u igri izabranika Milana Tomića. Prosečni Ulm je bukvalno pretrčao crveno-bele u Nemačkoj; postigao je čak 25 poena iz tranzicije, segmentu u kojem su i košarkaši Monaka vrlo opasni. U prvoj utakmici koja je uz mnogo čudnih okolnosti i brojne prekide zbog problema sa satom, odigrana u Monte Karlu, crveno-beli su u tvrdom meču i dramatičnoj završnici slavili rezultatom 66:63. Zvezda je u Francuskoj podbacila u gotovo svim segmentima i faktički najavila ono što će se kasnije dogoditi u Breši i Ulmu.

– Očekuje nas teška utakmica, protiv ekipe koja puno igra u tranziciji i koja dosta zavisi od igre svojih bekova koji nameću ritam – pre svega od Nidama, DŽonsa i Robinsona, ali im je napadačka igra takođe dosta zasnovana i na „piku“ sa Kikanovićem koji je i ključni igrač Monaka. Ne treba zaboraviti ni nekoliko dobrih francuskih igrača koji dosta utiču na igru tima. Sve u svemu, fizički jak tim, dobra ekipa koja se bori za vrh tabele. Odigrali smo jedan meč, sada se već poznajemo, i neće nam biti lako – nahvalio je Tomić večerašnjeg rivala.

Monako je u šampionatu Francuske na skoru 5-4; napadački su među najlošijim ekipama u Evrokupu (77,5p), procentualno šutiraju za tri 31,9 odsto. Da im igra u mnogome zavisi od izolacije pokazuje i podatak od prosečnih 18 timskih asistencija. Defanzivno su pak, poprilično dobri, protivnika spuštaju na 74 poena, zbog čega su četvrta najbolja defanziva Evrokupa.

– Očekuje nas duel sa fizički vrlo dobrim timom i mi moramo da odgovorimo velikom energijom. Deo te energije očekujem da nam daju i naši navijači, jer je igranje u našoj hali uvek naša prednost. Sada se znamo, ali takođe znamo i važnost ove utakmice jer je ekipa Monaka takođe kandidat za najviši plasman u grupi – poručio je Maik Cirbes.

Grupa A

Galatasaraj – Ulm 18.00

Crvena zvezda – Monako 19.00

Breša – Andora 20.30

1. Crvena zvezda 4-2

2. Monako 4-2

3. Andora 3-3

4. Ulm 3-3

5. Galatasaraj 2-4

6. Breša 2-4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari