Prvenac Frica i kambek Novaka 1foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Skoro pola veka star Masters u Indijan Velsu odavno se visoko kotira u svetu tenisa i svake godine privlači pažnju ljubitelja „belog sporta“, a upravo završeni je bio jedan od zanimljivijih u novijoj istoriji turnira u kalifornijskoj pustinji. Zbog toka i epiloga borbi u muškom singlu, kao i odjeka istog na ATP poredak od ovog ponedeljka.

Za poštovaoce lika i dela Novaka Đokovića vest dana je da se Srbin vratio na tron, iako zbog svog odbijanja da primi vakcinu protiv korona virusa i pandemijskih ograničenja u Sjedinjenim Američkim Državama nije bio u prilici da ubaci nijednu lopticu na terenu na kom je pet puta završavao kao šampion.

Neformalna primopredaja prvog mesta desila se još u trećem kolu, kada je Rus Danil Medvedev dozvolio sebi poraz od mnogo slabije rangiranog Francuza Gaela Monfisa i završio svoju tronedeljnu vladavinu, pa je juče objavljena lista samo potvrdila početak Đokovićeve 362. u svojstvu prvog reketa sveta. Istina samo sa 20 bodova više od prvog pratioca (8.465:8.445) bodova.

S tim što bi svrgnutom kralju, u kontekstu branjenja prošlogodišnjih bodova na sledećem Mastersu, tj. Đokovićevog neodlaska preko „bare“, dovoljno bilo da prođe u polufinale Majamija (21. mart – 4. april) da drugi put u karijeri bude iznad svih ostalih. U suprotnom, osvajač 20 grend slem titula samo će pojačati distancu i turnir u Monte Karlu (10 – 17. april).

Turnir u Indijan Velsu još više je doneo Novakovom mladom zemljaku Miomiru Kecmanoviću. Dok su Dušan Lajović, Filip Krajinović i Laslo Đere brzo poispadali, ovaj 22-godišnjak je na blistav način potvrdio sjajnu formu od početka ove sezone i benefite saradnje sa Davidom Nabaldijanom, jer mu slavni Argentinac uspešno pomaže da unapređuje igru i raste kao igrač.

Posle proboja do osmine finala na Australijen openu 2022 i četvrtfinala u Rio de Žaneiru, Beograđanin je tek u trećem setu četvrtfinala poražen od potonjeg šampiona Tejlora Frica. A da je pre toga izbacio bolje rangiranog Marina Čilića i napravio senzaciju u osmini finala protiv šestog reketa sveta i finaliste poslednjeg Vimbldona, Italijana Matea Beretinija, što mu je sve skupa donelo skok sa 21 mesto, pa je sada 40. teniser planete.

U tom smislu, najviše su profitirali pomenuti Fric i Rafael Nadal. Prvi je osvajanjem masters prvenca, u triler finalu sa drugim, napredovao za čak 12 pozicija i sada je osmi reket sveta. Kao nagradu za sjajan niz partija i herojski izlazak na beton u finalu, iako je 24-godišnji Amerikanac na zagrevanju povredio skočni zglob i bacio u očaj svoj tim zbog odbijanja da se preda bez borbe.

Polufinale oktobarskog Indijan Velsa, debi u istoj fazi grend slem turnira u Melburnu (posle sedam poraza u trećim kolima) i devet pobeda nad suparnicima iz top 15 od jesenas nagovestili su ono što se delilo poslednjih nekoliko dana, jer je redom rušio Majhšaka, Munara, De Minora, Kecmanovića, Rubljova i na kraju Nadala. Njegova serija značila je kraj Nadalovog niza, jer je 36-godišnjem osvajaču rekordnog 21. grend slema to bio prvi izgubljen duel u ovoj sezoni.

Mučio se i pre toga, sa zdravljem i rivalima, ali je ostao na nogama i bio nadomak egala sa Đokovićem u broju masters titula. Međutim, Fricu je pripao atraktivni duel „ranjenika“, posle kog je slavni Španac, tek nekoliko meseci posle dugog bolovanja, uspeo da se vrati na treću poziciju na ATP listi (7.715).

Veliki uspon Kirjosa

Za razliku od Danila Medvedeva, Aleksandra Zvereva, Andreja Rubljova… i njihovih razočaravajućih nastupa, Australijancu Niku Kirjosu se posrećio ovaj Indijan Vels. Toliko da se kontroverzni teniser, posle učešća u 1/4 finalu, pomerio sa ogromnih 58 mesta – na 74. poziciju na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari