Prvi poraz Trinkijerija otkad je preuzeo Partizan od Čanka 1Foto: Starsport ( arhivska fotografija)

Očekivano, bez Radeta Zagorca (operisao nos u sredu), košarkaši Partizana prekinuli su u Sankt Peterburgu seriju od tri vezane pobede.

Desetominutno pomračenje crno-belih u trećoj deonici koštalo je Andreu Trinkijerija prvog poraza otkad je preuzeo vođenje tima od Nenada Čanka (75:71). Posle gostovanja ruskom Zenitu srpski predstavnik je na skoru 2-5 u grupi A, i u vrlo teškoj poziciji za prolaz u narednu fazu Evrokupa.

Za nauk bi trebalo da posluži sinoćnja utakmica; košarkaši Partizana izgubili su meč od tima koji je za tri šutirao neverovatnih i zaprepašćujućih 5,6 odsto (1/18). Od dolaska Trinkijerija, crno-beli su uveli nove principe u igri, a deo implementacije istih viđen je u Sankt Peterburgu.

Kako bi trebalo da izgleda igra crno-belih u perspektivi videlo se u prvom poluvremenu koje su gosti rešili sa 44:40. Partizan je igrao brzo, tražio rešenja u ranoj fazi napada, težeći da iz kreacije dobio produktivnost preko četvorki. Janković (8p) i Si (9p) su napadački odigrali dobre role u prvih 20 minuta; “spejsing” je izgledao mnogo bolje sve dok su Nikolić i Pejdž kreaciju crpeli iz centralnog “pika”, u kojem je nakog kratkog “rola” Lendejl često uključivao trećeg saigrača koji je utrčavao po čeonoj liniji.

I taman kada se činilo da su crno-beli na dobrom putu da pobedu iz Beograda nadograde brejkom u Rusiji, usledilo je desetominutno pomračenje, nalik bezglavoj igri u nedavnoj seriji od šest vezanih poraza. Bez ikakvog smisla, srljajući iz greške u grešku, ujedno dopuštajući rivalu da ofanzivno kupi lopte kao zrele kruške ispod obruča (Zenit 17 ofanzivnih skokova), Partizan je u trećoj deonici postigao svega 10 poena. Marinković i Lendejl su prednjačili u izgubljenim loptama (po pet), a lošim vraćanjem u odbranu, timski su dozvolili rivalu sijaset lakih poena.

Zenit je, čini se, prelako preokrenuo, razliku je povećao na dvocifrenu, održavajući je rutinski čak i u poslednja dva minuta, u kojima je Marinković u nadahnuću imao šut za 75:74 na dvadesetak sekundi do kraja. Opet su crno-beli taktički podbacili; prebrzim rešenjima, pokušaje su svodili na improvizaciju i nije vredelo ni to što je Trinkijeri rotirajući čak 11 igrača želeo da nekako “iskopa” meč-vinera. NJega u Sankt Peterburgu sinoć nije bilo.

Trinkijeri: Naivni i mekani

– Utakmica je odlučena posle prve dve četvrtine. Trebalo je da budemo na plus 20 po kvalitetu igre, kako smo napadali, kako smo igrali odbranu. A završili smo sa plus četiri, jer smo promašili šest slobodnih bacanja, izgubili devet lopti bez ikakvog razloga i dali im 10 skokova u napadu. Nemoguće je tako dobiti utakmicu. Igrali smo timski, ali falio nam je važan igrač i to je bio prvi problem. Drugi problem je bio što u trećoj četvrtini i prvih pet minuta četvrte četvrtine nismo odgovorili na njihovu snažnu odbranu. To je bilo jako loše, ali ima nešto dobro. Bili smo naivni i mekani u drugom poluvremenu, ali nismo odustali od borbe i to je ono što je dobro – poručio je Andrea Trinkijeri posle prvog poraza na klupi Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari