Prvi susret šampiona i viceprvaka posle velikog finala NBA: Može li Jokić prvi put i do pete utakmice uzastopce s tripl-dablom? 1Foto: AP/Godofredo A. Vásquez

Noćas u NBA ligi šampion dočekuje viceprvaka.

Denver je domaćin Majamiju, a sastaće se prvi put posle okršaja u velikom finalu prošle godine, koje je pripalo timu iz Kolorada s 4:1 u pobedama za istorijsku prvu krunu u vodećoj košarkaškoj ligi sveta.

Biće to od tada i prvi susret Denverovog asa Nikole Jokića, koji lane nije sačuvao dvostruku uzastopnu MVP titulu, ali je proglašen za najboljeg igrača plej-ofa, i Nikole Jovića, koji je u finalu na jednom meču igrao pola minuta, a na jednom minut i po, ali ove sezone ima zapaženiju ulogu u Majamijevom timu.

Od povratka s Meča svih zvezda u Indijanapolisu, sa svog šestog učešća u revijalnoj utakmici najsjanijih zvezda Istoka i Zapada, Jokić je vučna lokomotiva.

Denver je uoči Ol star vikenda imao tri uzastopna poraza, oba puta je poklekao pred Sakramentom, a sada je u seriji od četiri uspeha među kojima je, u duelu minule noći, i pobeda protiv Kingsa (117:96).

Jokić je na sva četiri meča ostvario tripl-dabl.

U NBA karijeri, koja traje od 2015, četvrti put postiže učinak „trostruko-dvostruko“ u četiri utakmice uzastopce. Po tome je stao rame uz rame s Viltom Čemberlejnom. Uspešniji su samo Oskar Robertson sa sedam takvih serija i Rasel Vestbruk s 11.

Njih trojica, za razliku od srpskog asa, imaju i niske sa po najmanje pet tripl-dabl utakmica uzastopce: Vestbruk četiri puta, Robertson triput, a Čemberlejn dvaput.

U tom društvu su još dvojica. Legenda Čikaga Majkl Džordan, najbolji košarkaš svih vremena, imao je niz od sedam mečeva s dvocifrenim učinkom u tri statističke kategorije između 25. marta i 6. aprila 1989.

Elfrida Pejtona, koji u ovoj sezoni igra u Indijani, takvo nadahnuće je zahvatilo u pet utakmica od 10. do 18. marta 2019, dok je bio u Nju Orleansu.

Od sezone 1983/84. tripl-dabl na četiri meča uzastopno imaju i Džejms Harden i Medžik Džonson, ali njih dvojica, kao i Jokić bar do sada, nisu uknjižili i petu.

Denverov as je prvu seriju ostvario između 15. i 21. januara 2022.

Drugu je ostvario posle tačno godinu dana, ali je tada posle prva tri meča pauzirao dva zbog povrede.

Nedugo zatim, između 31. januara i 7. februara, opet isto, a zbog povrede je izostao s utakmice u gostima s Minesotom.

To je što se tiče osnovnog dela lige, koji se i računa.

Jednu seriju od četiri utakmice s tripl-dablom postigao je u lanjskom plej-ofu, u poslednja dva meča polufinala na Zapadu protiv Finiksa i u prva dva u konferenciijskom finalu s Lejkersima.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari