Prvi zvanični SNSelektor 1Foto: STARSPORT

Put od trenerskog do selektorskog posla izgleda vodi preko stranačke fotelje.

Trener Mladosti i poverenik Srpske napredne stranke u Lučanima Nenad Milovanović Neško imenovan je za selektora mlade reprezentacije Srbije (igrači do 21 godine).

Nije tajna da su mnogi selektori, čak i „A“ reprezentacije, decenijama unazad bili simpatizeri vladajućih stranaka, ali ovo je prvi put da je na tu poziciju imenovan neko ko je zvanični stranački funkcioner.

„Iskusni stručnjak koji odlično poznaje prilike u srpskom fudbalu jer je godinama prisutan na elitnoj sceni“, zvanično je obrazloženje Fudbalskog saveza Srbije o motivima za izbor novog selektora. Iako nije u pitanju trofejni stručnjak, što možda ne mora da bude glavna referenca za trenera u mlađim kategorijama, Milovanović nije u karijeri imao priliku da radi sa juniorima i da stvara igrače. U klubovima u kojima je radio uglavnom je imao već formirane fudbalere, a jedini poznati igrač na čiji je razvojni put delimično uticao je sadašnji defanzivac Crvene zvezde Nemanja Milunović. Najveći trenerski uspeh u karijeri ostvario je sa Mladosti time što je uspeo da je sačuva u Superligi, dok se ni u jednom drugom klubu gde je radio nije zadržao duže od sezone. U inostranstvu nikada nije radio kao trener.

Milovanoviću se kao treneru najviše zamera da ga „gura“ otac Radoš Milovanović, višedecenijski direktor fabrike za proizvodnju oružja „Milan Blagojević“ u Lučanima. Javna je tajna da je Milovanović senior obezbeđivao sinu dovođenje najboljih igrača iz Mladosti u svaki drugi klub koji je trenirao, kao i da je sponzorstvima u ime fabrike koju vodi ubeđivao rukovodioce da angažuju sina. U žiži javnosti bio je u junu kada je protiv njega i još dvojice rukovodilaca „Milana Blagojevića“ podignuta optužnica zbog pogibije dvojice radnika 2017. godine.

Tužilaštvo u Čačku je odlučilo da optužnicu zbog „teškog dela protiv sigurnosti i izazivanja opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite“ podigne tek dve godine posle nesreće, a neposredno pošto je predsednik Aleksandar Vučić obećao ocu jednog od poginulog mladića da će istražiti taj slučaj. Za razliku od Tužilaštva, Agencija za borbu protiv korupcije nije videla ništa sporno u tome što je pukovnik Milovanović prošle godine pozvao sve radnike u fabrici da glasaju na lokalnim izborima za SNS, a potom zatražio „aplauz koji će da se čuje do Beograda i Aleksandra Vučića“.

Fudbaleri koje su tokom karijere igrali sa Neškom Milovanovićem kažu da je bio veliki talenat, ali da nije bio dovoljno ambiciozan upravo zbog toga što je znao da će mu otac obezbediti mesto u timu. Oni koje je trenirao tvrde da je veoma korektan za saradnju, ali da je karijeru izgradio na defanzivnim taktikama, te da nije od materijala za vođenje velikih klubova, zbog čega ga nikada nisu pozvali Crvena zvezda i Partizan. Poznato je da treninge voli da vodi tako što na centru terena sedne u plastičnu stolicu, a po velikim vrućinama ume da zatraži od saradnika i da mu donesu suncobran. Kažu i da kada igrač nešto pogrešno uradi ume da mu lupi jaču čvrgu, takozvanu macolu, u vidu pedagoške mere, ali da nikada nije autoritet pokušavao da nametne na silu.

Za razliku od oca, nije poznat slučaj da je od svojih igrača tražio da glasaju za SNS ili da se politički izjašnjavaju. Iako je poznato da je politički uvek bio blizak uverenjima svog oca, aktivno se u vladajuću stranku uključio tek prošle godine. Poverenik SNS za Lučane postao je u januaru, neposredno posle lokalnih izbora u čiju se regularnost uveliko sumnja, kada je u tom mestu uprkos neradnom danu boravila i tadašnja državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

Upućeni tvrde da ga je na mesto poverenika „naterao“ otac kako bi potom mogao da kod čelnika FSS interveniše da dobije poziciju u Savezu. Da politika vrti gde „burgija neće“ svedoči i to da se prema tvrdnji medija po imenovanju za selektora najpre pomirio sa sugrađaninom i novim sportskim direktorom FSS Vladimirom Matijaševićem, s kojim je navodno godinama bio u zavadi.

Neško Milovanović je juče u kratkom razgovoru za Danas poručio da će o svom imenovanju pričati na konferenciji za medije koju će sazvati FSS. NJegov otac Radoš Milovanović tvrdi da politika nema veze sa imenovanjem sina na mesto selektora.

– Ma kakvi, otkud vam uopšte ideja da politika ima veze sa time. On godinama stvara rezultate sa Mladosti i nemojte mi sada stajati na muku zbog toga što nam odlazi. NJegova je odluka da prihvati poziv reprezentacije i ja mu želim sve najbolje. Nadam se da će i dalje ostati uključen u rad Mladosti preko svojih saradnika jer bi ekipi mnogo značio – izjavio je za Danas Radoš Milovanović.

Novinar Slobodan Georgiev navodi za naš list da nije iznenađen imenovanjem Milovanovića za selektora mlade reprezentacije.

– Ta odluka FSS je nažalost očekivana. Čudi me da nije sprovedena ranije jer se zna da vladajuća stranka o svemu odlučuje, pa i o tome. Opšte je poznato da otkako je Kokeza postao predsednik FSS tamo rade samo SNS kadrovi ili njegovi ortaci. Tako ni ovo imenovanje nije ništa neobično jer cilj nisu rezultati nego udomiti sve kadrove. Oni nemaju želju da naprave nešto već samo da reše svoja lična pitanja – smatra Georgiev.

Lider Dveri Boško Obradović upozorava da više nema dileme da vladajuća partija odlučuje o svemu čak i u fudbalu.

– To je normalno u nenormalnom političkom sistemu u kome sve funkcioniše pod kontrolom vladajuće partije. Sa oca na sina, od kuma za kuma, burazerske šeme i kombinacije, stranačke linije, partijska država… Ispada kao da mimo SNS u Srbiji nema života – zaključuje Obradović.

Debi protiv Rusije 6. septembra

Neško Milovanović je na klupi mlade reprezentacije Srbije nasledio Gorana Đorovića, koji je nedavno na Evropskom prvenstvu doživeo debakl (poraz na sva tri meča). „Orlići“ se u kvalifikacijama za EP 2021. nalaze u grupi sa Rusijom, Poljskom, Bugarskom, Letonijom i Estonijom. Prvi meč igraće 6. septembra u Saransku protiv Rusije, a četiri dana kasnije ugostiće Letoniju u Novom Sadu.

Trenerski put Milovanovića

2007 Mladost Lučani

2008 Borac Čačak

2009 Jagodina

2010 Metalac

2010 Borac Čačak

2011 Metalac

2012 Napredak

2013 Mladost

2013 Napredak

2014 Mladost

2019 Srbija U21

FSS „odrezuje“ ko će u Prvu ligu

Imenovanje Neška Milovanovića za selektora mladih nije jedina čudna odluka FSS. Savez je posle istupanja Borca iz Prve lige Srbije iznenadio javnost odlukom da njegovo mesto popuni Novi Pazar, koji je bio poslednji na tabeli. Podsetimo, nedavno je FSS umesto Bežanije, koja je takođe istupila, u Prvu ligu ugurao Kolubaru, koja je bila treća u Srpskoj ligi Beograd (drugoplasirani IMT ostao u trećem rangu takmičenja). Sada je primenjen potpuno drugačiji princip, te je poslednji s tabele ostao u ligi, dok će oni klubovi koji su završili iznad Novog Pazara ipak ispasti u niži rang. Slogu iz Požege, koja je druga u Srpskoj ligi Zapad, takođe niko nije ni pitao želi li kao Kolubara da uđe u Prvu ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari