Prvo zlato za Srbiju, još jedno srebro na EP u Mariboru 1Foto: Streljacki savez Srbije

Bilans medalja reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem popeo se na sedam, saopštio je streljački savez Srbije.

Posle pet odličja u zvaničnim takmičenjima, naši strelci su u promotivnom nadmetanju ekipa po novim pravilima osvojili dve medalje. Stiglo je i prvo zlato, osvojio ga je muški tim pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov). Srebro je pripalo ženskoj ekipi puškom (Andrea Arsović, Ivana Anđušić Maksimović, Dragana Todorović).

Ova disciplina je na ovogodišnjem EP u probnoj fazi u četiri kategorije (pištoljem za seniore i juniorke i puškom za seniorke i juniore), ali sledeće godine biće u zvaničnom programu, pa bez obzira što je reč o reviji medalje imaju veliku težinu, saopštio je Streljački savez Srbije.

U finalu pištoljem publika je, uz bučno navijanje, uživala u uzbudljivom duelu. Srbija se sastala sa Ukrajinom, koja je povela sa 6:2. Međutim, srpski trio je preokrenuo na 10:6. Usledio je novi zaokret za 180 stepeni, kad je naša selekcija stekla prednost (16:10). Nije to bio uvod u mirniju završnicu, jer Ukrajina je nanizala deset poena uzastopno i povela sa 20:16. Imala je dve šanse za pobedu, ali poslednje dve serije dobili su srpski strelci i slavili sa 22:20. Okitili se drugom medaljom u jednom danu,posle bronze u zvaničnom nadmetanju, a Mikecu je ovo treće odličje, s obzirom daje osvojio i pojedinačno srebro. Bronza je pripala Rusiji (pobedila Italiju 22:8)

Srpske dame u nadmetanju puškom su u zvaničnom takmičenju bile četvrte, pa su za rivalke u četvrtfinalu dobile petoplasirane Austrijanke, i savladale ih sa 620,6 : 617,6. Žene u četvrtfinalu i polufinalu gađaju po 20 dijabola. U meču koji je odlučivao ko će u finale Srpkinje su bile još ubedljivije, pobedile su Hrvatsku sa 618,9 : 614,3.

U finalu su izgubile od Rusije sa 21:9. Nisu naše reprezentativke gađale loše, ali Ruskinje, koje su osvojile zlato i u zvaničnom takmičenju, su bile fenomenalne, nizale su sjajne serije i okitile se još jednom krunom. Srbiji je i srebro dobra satisfakcija za izgubljenu medalju u oficijelnom takmičarskom programu. Bronzu je osvojila Danska, koja je sa 21:19 pobedila Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari