Puna hala kao iskušenje 1Foto: STARSPORT

Uvertira ovosezonskog zvaničnog debija u ABA ligi pred navijačima u hali „Aleksandar Nikolić“ nije bila po ukusu uprave, trenera i samih simpatizera Partizana (19.00).

Dugo iščekivani Petar Rakićević odlučio je da umesto na crno-belu, pređe na crveno-belu stranu Malog Kalemegdana, što je verovatno uticalo i na samog Aleksandra DŽikića, koji je na konferenciji uoči večerašnjeg meča sa Cibonom (19.00) delovao poprilično sumorno i neraspoloženo.

Partizan je dvema pobedama na startu regionalnog takmičenja došao nadomak perfektnog skora 3-0 koji je poslednji put ostvario daleke 2011. u regionalnoj ligi. Dobra igra i ubedljiv trijumf u Skoplju ostali su ipak u zapećku poslednje izgubljene „transfer bitke“ sa večitim rivalom. DŽikić je još u julu govorio o Rakićeviću kao delu tandema sa Vanjom Marinkovićem na mestu beka-šutera i igraču koji je baš po njegovom ukusu. Nevoljno je pristao da prokomentariše Rakićevićev prelazak u Zvezdu, ne spomenuvši mu pritom ni ime.

– Stvarno ne komentarišem igrače drugih timova, to je vulgarno. Doneo je odluku, želimo mu svu sreću. Naša tendencija od letos je da pokušamo da uzmemo što bolje, dostupne, srpske igrače. Sa nekima smo uspeli, sa nekima nismo. Iz ovog primera ćemo nešto da naučimo, pa ćemo sledeći put drugačije da se ponašamo – poručio je trener Partizana.

Cibona je u Beograd stigla kao jedan od četiri tima sa perfektnih 2-0 na početku sezone. Nalik Partizanu, imali su puno problema sa Mornarem, dok su Igokeu rutinski pobedili u Laktašima. Trener DŽikić je tandem centara Šakić – Žižić okarakterisao kao najkvalitetniji deo tima – poručivši da nema sumnje da je već sa 19 godina Žižić centar svetskog formata.

– Cibona je napravila dobar miks iskusnih i mladih igrača, od kojih je Žižić već sada svetska klasa. Moraćemo da pronađemo rešenja za njihovu igru posle skoka; imaju čak četvoricu igrača koji mogu da prevode loptu u takvim situacijama. Potrudićemo se da prenesemo težište igre na njihove druge igrače; takođe važno će biti da ne poletimo. Nadam se da ćemo igrati pred punom halom, ambijentom poput onog u hali „Ranko Žeravica“ u predsezoni. U tim mečevima sam video da pojedinci nisu dobro odreagovali kada je ambijent uzavreliji. Količina emocija nema veze sa kvalitetom tima. Emocije podstiču ili sputavaju igrače i tim. Mi ćemo se potruditi da protiv Cibone na nas utiču pozitivno – naglasio je DŽikić, napomenuvši pritom da je jako nesrećan zato što je Ratkovica dobio udarac i u Skoplju protiv MZT. Ipak, s obzirom da ima „fajterski“ karakter veruje da će iskusan plej nastupiti večeras, ali da sigurno neće biti na 100 odsto mogućnosti, kao nijedan igrač u timu. „Jedino u bajkama postoji da su svi igrači na jednom meču na 100 odsto mogućnosti“, smatra DŽikić.

Ciljevi i "balkanska pravila"

– Na Balkanu se, odnosno u regionu, odlično zna koji faktor određuje sastav tima. Nijedan tim u ABA ligi nije uspeo da sačuva nukleus ekipe od prošle sezone – bukvalno nijedan. O ciljevima u sezoni još uvek ne mogu ništa konkretnije da kažem, zaista bi bilo neozbiljno da u ovom trenutku pričam o nekim predviđanjima – istakao je trener Partizana.

Postoji samo jedan derbi’]

– Za meč sa Cibonom mogu reći da je košarkaški klasik, uvek važna utakmica za nas, ali nije derbi. Mišljenja sam da postoji samo jedan derbi, sa jednim drugim timom; ne verujem u postojanje velike četvorke – poručio je DŽikić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari