Putin: Licemerje antidoping agencije 1Foto: Wikipedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su podaci koje je o dopingovanju sportista objavila hakerska grupa „Fensi bers“ najbolji pokazatelj licemerja Svetske antidoping agencije.

Zahvaljujući tome, saznali smo da su na Olimpijskim igrama učestvovali sportisti koji su koristili zabranjena stimulativna sredstva, a s druge strane, naši paraolimpijci su supendovani samo na osnovu nečije sumnje da su dopingovani, rekao je Putin, koji je danas primio članove paraolimpijske reprezentacije Rusije.

Takva odluka bila je nepoštena, nesportska, licemerna i kukavička, ocenio je Putin. On je dodao da je Rusija verna idealima paraolimpijskog pokreta i da će nastaviti da podržava sportiste.

Želim još jednom da naglasim da Rusija ostaje verna idealima paraolimpijskog pokreta i da će nastaviti da podržava sportiste i da im stvara sve uslove, rekao je Putin na ceremoniji dodele nagrada ruskim paraolimpijcima, koji su propustili Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru odlukom
Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Hakerska grupa „Fensi bers“ je na, osnovu podataka koje je preuzela iz arhive Svetske antidoping agencije, objavila dokumentaciju iz koje se vidi da je skoro 30 vrhunskih sportista dobilo dozvolu da koriste zabranjena sredstva.

Među onima koji su uz dozvolu Svetske antidioping agencije koristili nedozvoljena sredstva su sestre Serena i Venus Vilijams, američka gimnastičarka Simon Bajls, britanski biciklisti Kris Frum i Bredli Vigins, češka teniserka Petra Kvitova, španski teniser Rafael Nadal i britanski atletičar Mo Farah.

Svetska antidoping agencija je potvrdila da joj je ukradena dokumentacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari