Rađa o strancima u reprezentaciji: Maskiranje nerada i falsifikovanje istorije 1foto: Pedja Milosavljevic

Nekada čuveni košarkaš, sa pozicije savetnika Hrvatskog košarkaškog saveza, kritikuje ideju o angažovanju drugih državljana.

U intervjuu za hrvatski Index, Dino Rađa dao je decidirane odgovore na mnoga pitanja, pa i o igranju stranaca za Hrvatsku, na čemu insistira deo javnosti i medija, ali stručnjaka u njegovoj domovini, poput bivšeg selektora Aleksandra Petrovića. A, sve to nakon kraha ove bivše jugoslovenske republike u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kao poslednjem u nizu velikih nesupeha.

„Po mom mišljenju za reprezentaciju može igrati samo Hrvat iz Hrvatske, Hrvat iz Bosne, Hrvat iz Nemačke, neko kome je barem jedan roditelj Hrvat, neko ko oseća grb i himnu te mu je nastup za reprezentaciju čast. Uostalom, je li stranac ikakva garancija za uspeh?!“

Na novinarsko podsećanje da su Španci dali pasoše Seržu Ibaki i Nikoli Mirotiću, a nedavno i Lorencu Braunu, Slovenci naturalizovali Randolfa i Tobija, a Makedonija napravila veliki uspeh baš kada je Bo Mekejleb postao Makedonac, nekedašnji reprezentativac Hrvatske i Jugoslavije reagovao je tvrdnjom da su to sve kratkoročni efekti.

„Šta je to Makedonija napravila nakon tog turnira? Gde su danas? Kako im se to isplatilo? Je li se zbog njega košarka u Makedoniji podigla? Koliko je naša košarka profitirala s dva kupljena Amerikanca? Naravno da nije. Stranac je samo maskiranje nerada. Opet se moram vratiti na Petrovića. Koliko je to plejmejkera stvorio u više od 30 godina rada u košarci? Nijednog. I sad bi on kupio Amerikanca da bi prikrio svoj nerad. Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da neko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Da li bi neko doktoru ko je na taj način stekao diplomu dao da ga operiše? Meni je to falsifikovanje istorije. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992, draža i od Seula pa i od zlata u Zagrebu ili Rimu. Zato što sam to napravio sa svojim prijateljima, sa Stojkom, Draženom, Tonijem, Arijanom… To je bila neponovljiva emocija. Da je tu bio neki Amerikanac ta bi medalja za mene bila manje vredna. Ja na stranca pristati neću“, dodao je svojevremeno fantastični centar, koji je deo karijere proveo u NBA ligi (Boston Seltiks).

Zaslužni član Jugoplastike, Olimpijakosa, Cibone, Panatinaikosa…i osvajač brojnih klupskih i državnih medalja i trofeja istakao je da nije nikakva „velika Hrvatina“ zbog takvog stava i najavio napuštanje HKS ukoliko se desi priključivanje stranaca nacionalnom timu, ubeđen da je njihovo gomilanje u klubovima u Hrvatskoj dovelo do pada njene košarke.

„Slovenci imaju 12 do 15 igrača koji su stalno zajedno i koji čine okosnicu ekipe. Koliko su to utakmica zajedno odigrali Babo (Bojan Bogdanović, prim. aut), Hezonja, Žižić i Zubac? Da ne govorim koliko su puta igrali skupa njih četvorica s ovim ostalim igračima iz reprezentacije. Slovenci su stalno tu, od njih 15, 16, njih 12 će uvek igrati poslednjih pet godina, a kod nas NBA igrače malo imaš, pa malo nemaš, pa neko promeni ekipu, pa ga opet malo imaš, pa malo nemaš, pa se neko ne odazove i onda dobiješ ovo što imaš sad. I sad je za sve Savez kriv. Primj+era radi, uložili smo mnogo novca i energije da bi Karlo Matković zaigrao za Hrvatsku. Zbog njega smo skoro zaratili sa Savezom BiH s kojim imamo odličan odnos. Dobio je šansu u Švedskoj, tamo je bio najbolji igrač i sad je radije otišao u Ameriku na NBA treninge nego da igra za reprezentaciju. Ljudi nas pljuju, a pojma nemaju s kakvim se problemima susrećemo iz dana u dan“, poručio je Rađa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.