Radnički u Evropi, Javor novi prvoligaš 1Foto: Strasport

Osim na stadionima šampiona Crvene zvezde i ražalovanog prvaka Partizana evropski mečevi ovog leta biće igrani i na terenu trećeplasiranog superligaša – Radničkog iz Niša, verovatno i osvajača četvrtog mesta – Spartaka iz Subotice, ukoliko Mladost iz Lučana ne iznenadi crno-bele u finalu Kupa sledeće srede.

A, pre zadnjeg kola srpskog fudbalskog prvenstva poredak je izgledao drugačije, jer su Subotičani bili bliži izlasku na međunarodnu scenu. S tri boda više od svog prvog pratioca mogli su i da podele „plen“ sa Partizanom, pod uslovom da Nišlije učine isto sa Napretkom ili izgube od Kruševljana, ali je scenario „golubova“ pao u vodu. Tim sa severa države bio je sve vreme u inferiornom položaju, pa su Danilo Pantić već u 3. minutu i Leandre Tavamba u 28. kaznili neverovatnu bezidejnost i mlakost u napadu, odnosno propustljivost u odbrani izabranika trenera Vladimira Gaćinovića, u čijem sinoćnjem izboru kadrova nije bilo ni na tržištu najtraženijeg Nemanje Nikolića ni drugog strelca ekipe Mileta Savkovića. Za to vreme, na Čairu su se stvari razvijale u očekivanom smeru.

Jeste Napredak šokirao publiku publiku u ranoj fazi duela, ali je taj gol Nemanje Petrovića (11) samo pokrenuo osvetničku lavinu protivnika. Her-trik Slaviša Stojanovića (17, 31, 49) i tačan udarac Marka Mrkića (85) stavili su tačku na jednu od uspešnijih takmičarskih godina u novijoj istoriji kluba i, zahvaljujući boljem učinku od Spartaka pre plej-ofa, doveli Evropu u glavni grad južne Srbije prvi put od sezone 1983/1984, kada je Radnički dobacio do trećeg kola tadašnjeg Kupa UEFA.

Odlučujućih 90 minuta plej-auta bili su retko dramatični, a naknadni dani pokazaće da li i sporni, s obzirom da je samo sa jednog od dva odlučujuća meča za opstanak išao direktan televizijski prenos. A, upravo je taj „neviđen bio krcat uzbuđenjima. Domaća Bačka je morala da pobedi da bi pobegla sa pretposlednjeg mesta, ali je već prežaljeni superligaš Borac dva puta bio u vođstvu.

Prvo posle gola Nenada Lukića (17. minut), poništenog potezom Filipa Bajića, a drugi put nakon pogotka Saše Filipovića (57), anuliranog šutem Dina Šarca (83), da bi superligaški status vojvođanskog kluba sačuvao Damir Očeković, 120 sekundi pre isteka regularnog dela susreta. Lokalni svedoci ludog duela na stadionu „Slavko Maletin Vava“ dugo će prepričavati još četiri detalja: isključenja gostujućih fudbalera – Miloša Perišića (62) i Uroša Stamenića (85), te dva poništena gola Bačkopalančana. Susret Javora i Rada u Ivanjici mogao je da gleda svako ko ima Arenu sport, a tamo je video lošu taktiku domaće ekipe.

Povela je već u 18. minutu, preko Momčila Mrkaića, a onda umesto da krene svim snagama na mrežu takođe ugroženih Beograđana dozvolila građevinarimada izjednače (Darko Bjedov, 54) i izdrže pritisak nakon što su ostali s čovekom manje na terenu, pošto je NJegoš Petrović dobio drugi žuti karton za simuliranje penala (66). Međutim, to je samo zbilo redove tima sa Banjice, dok se gubitnik u ovom remiju izgleda previše uzdao u nerešen ishod u Bačkoj Topoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari