Radojičić: Prva medalja posle tri decenije za šahovsku reprezentaciju slepih i slabovidih Srbije 1

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić upriličio je danas prijem u Starom dvoru za slepe i slabovide šahiste, osvajače bronze na Šesnaestoj šahovskoj olimpijadi, koja je održana na grčkom ostrvu Rodos.

On im je tom prilikom čestitao od srca i precizirao da je naša nacionalna reprezentacija osvojila prvu medalju posle tri decenije, čime je ovaj uspeh još veći.

– Među 22 ekipe, koje su se takmičile, naša ekipa je zauzela treće mesto, s tim da je imala isti broj pobeda kao i Poljska koja je bila druga, ali u krajnjem rangiranju bili smo ipak treći. Kao gradonačelnik ali i u svoje lično ime želim da im zahvalim, da im kažem da su postigli veliki uspeh i da smo svi ponosni. Ovo je uspeh i Srbije i Beograda – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da je bilo reči o tome kako Grad može da im pomogne u pripremama i na daljim takmičenjima.

– Zahvaljujući ovom plasmanu, sledeće godine će biti na Svetskom kupu, koji će se održati u Severnoj Makedoniji, a 2025. godine bićemo domaćini Šahovske olimpijade. Složili smo se da je krajnji cilj zlatna medalja, koji bismo zajedno proslavili na balkonu Starog dvora – poručio je Radojičić.

Grad Beograd će razgovarati sa predstavnicima Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog saveza Srbije, da bi se našao način da im se pomogne.

– Posebno mi je značajna njihova posvećenost mladim slepim i slabovidim ljudima, koje edukuju i razvijaju im ljubav prema šahu. To je dobar način inkluzije i širenja polja interesovanja – istakao je Radojičić.

Kapiten i „prva tabla” reprezentacije Srbije Pavle Dimić zahvalio je gradonačelniku na prijemu i medijima jer je šah ranije bio marginalni sport, a sada se vraća u žižu interesovanja. On je podsetio da Srbija nikada do sada nije osvojila medalju u ovoj konkurenciji, zbog čega je posebno zahvalio i svom timu.

Selektor reprezentacije Nikola Ivanović naveo je da naš tim vodi od ove godine, ali da ima četiri decenije dugo iskustvo u radu sa slepim i slabovidim šahistima kao sekundant i prateće osoblje. Medalja mu je time još draža.

On je ukazao da članovi tima imaju još veće kapacitete, te da će kada se slože „sportske kockice”, dostignuća biti i veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari