Rasterećeno na ranjenog lava 1Foto: STARSPORT

Teorijski, crveno-beli su na šest kola do kraja ligaškog dela Evrolige u zoni borbe za poslednje mesto u plej-ofu, međutim za tako veliki poduhvat biće im potrebno nešto teško ostvarivo na terenu.

Za početak, košarkaše Crvene zvezde večeras očekuje gostovanje posrnuloj Barseloni (21.00), koja je u seriji od pet poraza, sa svega sedam trijumfa i čak šest izgubljenih mečeva u Blaugrani.

Ovaj kroki prikaz je okolnosti pod kojima je Svetislav Pešić prihvatio da se vrati u Barselonu i odmeni smenjenog Sita Alonsa. Popularni Kari zatekao je situaciju dijametralno suprotnu onoj kakva je bila kada je 2010. sa Kataloncima osvojio Evroligu. Osim Kupa kralja, koji ima težinu prvog osvojenog trofeja posle tri godine posta, Barsa „grca“ u Endesa ligi, dok je u Evroligi odavno izgubila sve šanse da se posle tri sezone nađe u plej-ofu. Na loš rezultatski saldo nadovezale su se i povrede vodećih igrača, pa tako večeras trener Pešić neće moći da računa na Serafana, Hangu i Sandersa.

– I pored činjenice da Barselona ima manje šanse za prolazak u plej-of, verujem da će odigrati takmičarsku utakmicu. Delom i zbog utiska iz prvog meča. Od tog trenutka mi smo odigrali već više od 50 utakmica u ovoj sezoni, promenilo se dosta toga u obe ekipe. I kod njih, ali i u našim redovima gde su igrači dobili svoje uloge, odnosno iskristalisalo se šta je čiji posao – podsetio je trener Alimpijević na prvi međusobni meč ove sezone koji je Zvezda dobila 90:82

Zvezda je poslednjim trijumfom na terenu Igokee i definitivno obezbedila lidersko mesto pred početak plej-ofa ABA lige. Zbog štrajka aviokompanije i kontrole leta na aerodromu u Rimu, crveno-beli su u Barselonu stigli još u sredu.

Kada je Nebojša Čović prošlog leta merio kome da ukaže šansu nakon odlaska Dejana Radonjića, konsultujući se i sa Svetislavom Pešićem, presekao je i priliku dao 31-godišnjem Dušanu Alimpijeviću, iako mu, doduše, nije bio prvi izbor. Jedan od najboljih srpskih stručnjaka svih vremena često u javnosti hvali mladog Alimpijevića, ubeđen da je u njemu Zvezda pronašla rešenje za naredne četiri godine. Sam Alimpijević počevši od poraza od Partizana u finalu Kupa Radivoja Koraća, zaključno sa pomenutim duelom u Laktašima, prolazi kroz možda i najteži period u Crvenoj zvezdi. Od trača o navodnom konfliktu sa Lazićem i Antićem, sve do snimljenog tajm-auta na kome šamarima preti svojim košarkašima. Na sve to nadovezale su se prosečne partije njegovih izabranika, upotpunjene lošom formom nosilaca igre, izuzev Tejlora Ročestija.

– Osigurali smo prvo mesto pred plej-of ABA lige, i sa te strane smo maksimalno rasterećeni. Upravo i zbog toga želimo da odigramo dobar meč, i da iz te rasterećenosti pokušamo da dođemo do dobrog rezultata i ostanemo u trci za plej-of. U Barseloni, dolaskom trenera Pešića, koji je odmah osvojio „Kup kralja“, vide se mnogobrojni pozitivni pomaci. Defanzivno ekipa je podigla nivo i podizaće kompletno formu za nacionalno prvenstvo . Iako su imali neke poraze u Evroligi posle velikih pobeda u kupu, očekujem da će sigurno odigrati u mnogo boljem ritmu duel sa nama. Krenuli smo kompletni, Dangubić je sa nama, a odluku o sastavu ćemo doneti na dan utakmice – jasan je mladi stručnjak koji će danas proslaviti 32. rođendan.

Dangubić: Barsa ima svojih problema

– Sigurno da u svakoj utakmici želimo da dođemo do pobede, pa i u narednom meču sa Barselonom. Oni sa druge strane, iako imaju izuzetno kvalitetan sastav, imali su svojih problema. Mi želimo da odigramo kvalitetan meč, da odigramo mirno, skoncentrisano jer samo tako možemo do pobede. Jesmo ih pobedili u prvoj utakmici, ali dosta toga se promenilo od tog našeg susreta, tu je sada i trener Pešić, osvojili su Kup kralja, vide se veliki pomaci u njihovoj igri. Neće nam biti lako, ali posle Laktaša, gde smo osigurali prednost domaćeg terena u plej-ofu regionalnog takmičenja, ulazimo bez pritiska, ali svakako želimo da se prikažemo u dobrom svetlu – poručio je oporavljeni Nemanja Dangubić, koji je na poslednje dve utakmice bio na poštedi zbog upale ligamenata kolena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari