Razlika je ipak u klasi 1Foto: EPA-EFE/ PETER POWELL

Ko u čuda u veruje taj je u stanju i da ih stvara, ali ta silna volja i samopouzdanje nekada prosto nisu dovoljni da se napravi nemoguće.

U Partizanovom slučaju čak ni za jedan počasni pogodak u dva poraza od Mančester junajteda, jer je kombinovana postava 10. tima Premijer lige s beogradskih 0:1 nagovestila, a najjači sastav „crvenih đavola“ s ostrvskih 3:0 pečatirao činjenicu da je čak i ovakav, slabašan i ranjiv, trostruki evropski šampion viša klasa za crno-bele.

Toliko viša da srpska ekipa nije nijednom šutnula u okvir gola za 90 minuta na „Old Trafordu“ (ne računajući poništen udarac Sadika ravno u „metu“), dok je golman Vladimir Stojković imao toliko posla da je i pored tri kapitulacije dobio najbolje ocene od izveštača sa meča.

– Teško je kad izgubiš, pogotovo ovakvu utakmicu, od protivnika koji je na tom visokom nivou i igra u tako kvalitetnoj ligi. Jeftino smo primili golove, moramo odgovornije da delujemo u pojedinim situacijama, da naučimo šta znači odgovornost i kako izgleda braniti svoj gol. Mislim da smo za nijansu mogli više od ovoga, da izbacimo strah od velikih utakmica. Pa, opet ovaj nivo je veliki za nas – u pravu je Vladimir Stojković čije su reakcije sprečile ubedljiviju rezultatsku katastrofu.

Da, Partizanov trener Savo Milošević nije ni u jednoj utakmici hteo da se brani, a na drugoj polovini terena šta bude, kao što je izabrao njegov kolega iz komšiluka, ali je i odbrana tima iz Humske u revanšu pucala na najsitnije komade u sudaru sa svakim iole ozbiljnim napadom protivnika.

Skočnost, koncentracija u primopredaji lopte, brzina… uvek je nešto nedostajalo da se zaustave domaćinovi ataci. Naročito po bokovima.

– Ovo su ipak druge brzine – nije mogao da ne prizna trener Savo Milošević posle drugog poraza, mada su njegovo ofanzivno opredeljenje, agresivnost i nekoliko zicer šansi pre dve nedelje podgrejali nerealna očekivanja partizanovaca. Zapravo je taj egal odnos samo bio mamac za pecanje u zamku. Baš to što su dva od tri gola u Mančesteru bila delo golobradih igrača, što je ekipi Ole Gunara Solskjera na Topčiderskom brdu bila dovoljna jedna sitna greška Miletića da odnese sva tri boda iz Srbije ili to što se sudija pravio Toša kod penala u korist Partizana na prvoj utakmici govori o kvalitativnom jazu. Između ova dva tima i kluba, prvenstava i država odakle dolaze. I sve stoji u uzročno-posledičnom odnosu: budžeti, selekcija igrača, izbor trenera, sistem rada, opšte okruženje, tretman u evropskim centrima moći… U tim okolnostima je privilegija uopšte biti deo odabranog UEFA društva, svaka hrabra „pogibija“ vredna poštovanja a svaka dobijena packa škola onome ko želi i ume da uči.

Meč sa AZ Alkmarom pokazaće koliko su koristile besplatne lekcije Mančestera, jer se s holandskim timom može, ali i mora da bi se preživelo u LE.

Grupa L

Astana – AZ Alkmar 0:5

Mančester junajted – Partizan 3:0

1. Mančester junajted 10

2. AZ Alkmar 8

3. Partizan 4

4. Astana 0

5. kolo (28. novembar)

Astana – Mančester junajted 16.50

AZ Alkmar – Partizan 18.55

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari