Fajnal for u Beogradu: Real osvojio Evroligu (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Košarkaši Reala osvojili su Evroligu slavivši u finalu fajnal fora protiv Fenerbahčea 85:80.

Oni su kontrolisali ritam utakmice svih 40 minuta i zasluženo su osvojili desetu evropsku titulu u klupskoj istoriji.

Pod košem je dominirao visoki Valteres Tabares, koji je hvatao lopte ispod oba obruča i lako poentirao iz reketa, dok su se iz spoljne linije najviše istakli Luka Dončić i Fabijen Kozer, koji je bio veliko iznenađenje za ekipu Željka Obradovića.

Sjajno je pogađao za tri poena, prodorima iznuđivao prekršaje protivničkih igrača i bio jedan od najboljih na oba kraja parketa, a ukupno je „upisao“ 17 poena na utakmici.

Serhio Ljulj i Gustavo Ajon nisu bili na prepoznatljivom nivou u finalnoj utakici, ali je sjajan posao uradio Trej Tompkins, pogotovo u finišu susreta kada je prilikom promašenog bacanja Fabijena Kozera, „iz odbojke“ poentirao i doneo pet poena prednosti Madriđanima, što se na kraju ispostavilo kao prevelika razlika za bivšeg šampiona Evrope.

U redovima izabranika Želimira Obradovića jedina svetla tačka bio je Nikolo Meli sa 28 poena, a donekle ga je samo pratio Bred Vonamejker sa 17.

Velikih je problema imao Fenerbahče u napadu u drugih 20 minuta jer se gotovo po pravilu u svakom napadu Nikolo Meli izvlačio na šut za tri poena, ali ga saigrači, pre svih Bobi Dikson i Kostas Slukas, nisu i ispoštovali u većini akcija, već su konstantno išli na prodor gde bi ih zaustavljali visoki igrači Reala i to bez ikakvih problema.

Uz to i promašeni ziceri Jana Veselog i Breda Vonamejkera koštali su Fenerbahče evropske titule, jer da su samo njih dvojica pogodili čiste šuteve ispod koša Reala, verovatno bi čitava priča oko pobednika Evrolige bila drugačija.

U borbi za treće mesto Žalgiris je pobedio CSKA iz Moskve 79:77.

Za MVP fajnal fora proglašen je mladi igrač Reala Luka Dončić, koji će od naredne sezone sigurno biti član najjače NBA lige.

Nema sumnje da će biti jedna od zvezda predstojećeg drafta, a tamo će otići sa čak tri individualne nagrade pošto je proglašen i za MVP regularnog dela Evrolige, a takođe mu je i pripala nagrada „Zvezda u usponu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari