Red packi, red stranih sponzora 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Uprkos ljutnji zbog značajnih poreskih i drugih dugova dva najveća srpska kluba, država ih finansira i putem ulaganja tuđih kompanija.

Tokom nedavnog prezentovanja javnosti visine poreskih dugova fudbalskih i košarkaških sekcija Crvene zvezde i Partizana, odnosno obima ulaganja svih ostalih poreskih obveznika u taj bunar bez dna, ministar finansija u Vladi Srbije, Siniša Mali, nagovestio je da će država urpkos „lošim navikama“ večitih rivala u izmirivanju ove vrste finanijskih obaveza (minusi na komunalnim i računima igrača, trenera, zaposlenih, manadžera… posebna su priča) nastaviti da ih pomaže i zaobilaznim putem.

Konkretno, klub iz Humske, jer on nema jakog sponzora sa sedištem u drugoj državi, kao što je to već dugo slučaj sa brakom komšija iz Ljutice Bogdana i Gasproma, sklopljenim u vreme kada je zemljom predsednikovao Boris Tadić, a ruska kompanija na velika vrata uvedena na ovdašnje tržište nafte i naftnih derivata.

– Pričao sam sa predsednikom Vučićem da država mora da pomogne da nađemo jakog stranog sponzora za Partizan da ga podrži u narednih desetak godina – rekao je tada Mali, iznoseći podatak da je država u proteklom periodu pomogla crveno-bele sa 17.000.000, a crno-bele sa 14.000.000 evra, s tim da je zbog generalnog sponzorstva ruskog giganta u FK CZ uloženo još 50.000.000 u istoj valuti.

Najavljeno – učinjeno, jer saznanja Telegrafa kažu da je pitanje trenutka kada će predsednik i generalni direktor crno-belih, Milorad Vučelić i Miloš Vazura, uz posredstvo ljudi sa vlasti parafirati trogodišnju saradnju sa jednom kompanijom iz Kine. Po „ceni“ od dva ili tri miliona evra u svakoj od 12-mesečnih „rata“ za vicešampiona pet poslednjih fudbalskih Superliga Srbije. Što bi bila zaista sjajna vest da garantuje redovnost Partizanovog namirivanja (državi najvažnijeg) poreskog duga, sve do konačnog „peglanja“ iznosa od 1,299 milijardi dinara. Kao što bi bilo fantastično da ruske pare, u Zvezdinom slučaju, služe mahom za brisanje 859,7 miliona dinara duga iste vrste.

Nije ni loše ni zabranjeno da država, odnosno građanstvo, uskoče kada je stani-pani ili pomažu siromašnije ali bitne sportove – čine to i druge zemlje sa ozbiljnom tržišnom ekonomijom – međutim, postavlja se pitanje celishodnosti takve preraspodele, jer Partizan i Crvena zvezda oduvek puno manje daju nego što uzimaju.

– Za te pare možete tri nova vrtića, ne znam koliko novih autobusa, školskih policajaca da obezbedite. Da uložimo u parkove, nove domove zdravlja, bolnice. To su ogromne cifre – predočio je resorni ministar, komentarišući (zbirnih) sedam miliona poreskog evra dugovanja KK Partizan i KK Crvena zvezda, a gde je tek (ukupnih) 18.000.000 evra fudbalskog minusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari