Luca Vildoza (L) and Kevin Punterfoto STARSPORT

Javnost je uglavnom podeljena na dva navijačka tabora i kad je u pitanju haos sa kalendarima takmičenja u KLS i ABA ligi, oba nekritički za pravo daju svojoj „strani“, a suštinski su za grubu nekošarkašku predigru finala regionalnog takmičenja „krivi svi, i nije niko“.

Partizan i Crvena zvezda su očekivano izborili plasman u samu završnicu, crveno-beli dominantno i ubedljivo u samo četiri utakmice, crno-beli teže nego što se očekivalo posle dve majstorice sa SC Derbijem i Cedevita Olimpijom.

Dve ekipe su i tokom lige, ali i u plej-ofu pokazale da daleko odskaču od konkurencije, to se uostalom videlo i u nastupima u Evroligi. I košarkaški gledano trebalo je da predstoji spektakl i poslastica, ali kako to u Srbiji često biva po Marfijevim zakonima, ako stvari mogu da krenu naopako, krenuće naopako.

Od kad svi najbolji srpski klubovi igraju u ABA ligi, a treba podsetiti da su neki tamo otišli svojevoljno, a neki pod prinudom, završnica domaćeg prvenstva igrala se kad se završi regionalno takmičenje. Godinama se Košarkaška liga Srbije (KLS) nekako „skupljala“ i po širini i po dužini, upravo zbog vremenskog tesnaca i reprezentativnih obaveza, gubila na značaju i interesovanju, da bi se svela na fajnal-for takmičenje klubova koji igraju ABA ligu, jer je razlika u kvalitetu naspram ostalih nepremostiva.

U međuvremenu se i „otcepila“ od KSS-a, prošle sezone je Partizan zbog nekih administrativnih nelogičnosti na koje je valjda najpre pristao, odustao od učešća. A ove se nije ni prijavio za to takmičenje, Crvena zvezda je tako automatski postala finalista.

Partizan je igrao plej-of Evrolige sa Realom i to svih pet utakmica, ABA liga je kao što je to onomad učinila kad je u pitanju Zvezda, crno-bele oslobodila učešća u plej-ofu za to vreme.

I sve bi valjda bilo kao pre barem što se kalendara i prioriteta tiče, da se serije sa SC Derbijem i Cedevitom nisu baš odužile, i zbog broja mečeva, i zbog pauza između njih. Crveno-beli su se očigledno osetili ugroženim činjenicom da su se u finale plasirali još 23. maja i da im do finala predstoji velika takmičarska pauza.

A onda je KLS izašao sa kalendarom finala koji predviđa da Zvezda (sa FMP-om ili Megom) igra 10/12. juna, zatim 13/15 i ako treba 16/18 juna, zavisno od trajanja polufinalne serije. U tom trenutku još nije bio poznat drugi finalista ABA, koja je dan kasnije izašla sa svojim kalendarom koji 12, 14 i 17. jun predviđa za prve tri utakmice, a za eventualne još dve bi termini naknadno bili utvrđeni.

Crvena zvezda je pre oglašavanja ABA lige saopštila da će to finale igrati tek posle domaćeg, usput optužujući Ligu za namerno odugovlačenje na štetu crveno-belih i u korist nekih drugih.

U trenutku pisanja ovog teksta ta odluka nije promenjena, iz Partizana to ne žele da komentarišu i svega četiri dana pre projektovanog početka finala, takmičenje je u pat poziciji.

I šta ćemo sad? Zdrav razum nalaže da bi moralo doći do nekog dogovora, jasno je da za oba kluba titula u ABA predstavlja prioritet u sezoni.

Najgore rešenje bi bilo da se takmičenje završi bez borbe, po propozicijama tako nešto bi se desilo ako Crvena zvezda ostane rigidna u svom stavu, ma koliko posle tužila Ligu što je u saopštenju najavila, ili iz nje ubuduće istupila. Sportski duh nalaže isto, a gorko iskustvo od lane kad se finale jedva završilo na parketu i to pred praznom dvoranom, da sav ovaj haos ne koristi baš nikome.

A posebno ne onim navijačima koji osim svojih klubova vole i košarku. Koja je uz njih ovde i najveća žrtva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari