Regland "kočio" u oba pravca 1Foto: KK Crvena Zvezda

Kako su igrali, košarkaši Crvene zvezde mogu biti presrećni razlikom kojom su izgubili od Unikahe u drugom kolu Top 16 faze Evrokupa (79:74).

Izabranici Milana Tomića u revanšu bi čak mogli da razmišljaju i o pobedi sa šest i više razlike, ali samo pod uslovom da rapidno poprave igru, koja je u Malagi uglavnom bila negledljiva, na momente čak i amaterska. Iako je najveća odgovornost na treneru Tomiću, koji tvrdoglavo odbija da prizna da se tokom sezone nesumnjivo ogrešio o Ognjena Dobrića, pa čak i Dušana Ristića, upadljivo je bilo verovatno najlošije izdanje Džoa Reglanda od letošnjeg dolaska na Mali Kalemegdan.

Od dolaska Nebojše Čovića na čelo kluba 2011. u pregledu Amerikanaca koji su organizovali igru crveno-belih, Regland je verovatno plejmejker koji najteže prihvata kritike i sugestije. Markus Vilijams je bio težak za saradnju; Nejt Volters i Tejlor Ročesti defanzivno krajnje limitirani, ali je nekadašnji student na završnim godinama Vičite Stejta podjednako upitan u oba pravca. Način na koji je odigrao u Malagi nesumnjivo je za najoštriju kritiku i direktno je vezan za poraz Crvene zvezde, s obzirom na to da je Amerikanac u grupi igrača koji imaju veliku slobodu u igri, samim tim i naglašenu odgovornost. Uprkos tome što je od timskih 10, Regland ostvario sedam asistencija, što je takođe ilustracija gotovo nikakvog protoka lopte u napadu, startni plejmejker Zvezde izgubio je čak pet lopti, šutirajući za tri 1/5.

Indolentan pristup u defanzivi, nespuštanje u školski stav i nemanje želje da se „probije blok“ dovodili su do toga da je često odbrana morala da skuplja na njegovoj strani i praktično ostavlja najbolje šutere usamljenim. Na sreću Zvezde: Vilčer, Robets, Salin, Vaščinski i Fernandez pogodili su van linije 6,75 samo pet puta iz 21 pokušaja. Organizaciono, Regland je konstantno „gušio“ napade Zvezde: bez osećaja i želje za ekstra pas, opterećen bespotrebnim driblinzima u mestu, umesto da pojednostavljuje rešenja, non-stop je komplikovao, bez kvaliteta i brzine da rešava situacije jedan na jedan. Umesto tranzicije, nakon dobre odbrane i prelaska u primarni ili sekundarni kontranapad, Regland je po dobijanju lopte obavezno pravio par bespotrebnih driblinga kojima je usporavao sebe i saigrače na protivničkoj strani.

Bez promene ritma, u ravnoj liniji, upropastio je i ono što su drugi teškom mukom uradili, pre svih pomenuti Ognjen Dobrić i Stratos Perperoglu. U presudnim momentima odigrao je za sebe, a ne za tim, zaključno sa nezagrađivanjem igrača u poslednjem bitnom napadu Unikahe, a odmah potom i nerezonskim šutem za tri, iako je Marko Kešelj bio u boljoj poziciji.

Čović: Mnogo smo grešili

Iako je odigrao krajnje prosečno, Filip Čović je u Malagi bio bolji deo plejmejkerskog tandema. Odigrao je sa daleko više energije, bolje je kontrolisao ritam i čini se lakše pronalazio rešenja. Čović je posle meča bio realan i samokritičan: „Ne možete protiv ovakvih timova igrati 20, 25, pa ni 30 minuta, morate biti koncentrisani svih 40. Onako kako smo pričali da treba, onako kako smo se pripremali. Nije dovoljno ni da igrate 39 minuta protiv ovakvih ekipa. Imali smo puno grešaka u svim segmentima igre, napadu i u dobrani. Veliki faktor je 17 izgubljenih lopti, ali bilo je mnogo stvari koje nismo dobro radili, pogotovo za ovakav meč“, poručio je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari