Rekord Jelovca pred debi 1Foto: FIBA

Predaha nema; za najbolje košarkaše Srbije van Evrolige i NBA na redu je kvalifikacioni dvomeč za plasman na Svetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Ulaskom u istoriju Bajerna kao prvi trener koji je omogućio ekipi iz Minhena da se domogne trofeja u Kupu Nemačke nakon pet decenija posta, selektor Aleksandar Đorđević ozaren i raspoložen dočekao je svoje pulene u Kraun Plazi. Uzdajući se u kandidate koje je uigravao i za prvi „kvalifikacioni prozor“, kvalitativno pojačavši konkurenciju na mestu krilnog centra debitantom Stevanom Jelovcem, nakon što je kapiten Milan Mačvan završio sezonu zbog kidanja prednjih ukrštenih ligamenata kolena, popularni Sale započeo je juče sa uigravanjem tima za najteže gostovanje u čitavom ciklusu. Vrlo nezgodna reprezentacija Nemačke ugostiće u petak u Frankfurtu košarkaše Srbije, a tri dana kasnije „orlovi“ će sleteti na megdan Austriji.

Iako u Bajernu ima trojicu reprezentativaca (Mačvan, Jović, Lučić), selektor je u Beograd došao bez ijednog; Stefana Jovića je spopala nova povreda (stopalo), dok se Vladimir Lučić još uvek oporavlja od preloma metatarzalne kosti i polako ulazi u takmičarsku formu. Đorđević odlično poznaje selekciju Nemačke, pogotovo igrače koji nastupaju u domaćim klubovima. Nada „pancera“ da mogu do recke protiv Srbije biće proporcijalna odgovorima evroligaških klubova da li će moći da računaju na Maodo Loa, Patrika Hekmana i Luku Štajgera (Bamberg), odnosno Tibora Plajsa (Valensija) i Johanesa Fojtmana (Baskonija). Iako je teško zamisliti da bi odgovori evroligaških klubova mogli da budu pozitivni, pošto je uglavnom reč o nosiocima igre, Nemačka bi mogla da pokuša da brzom igrom i rešenjima u ranoj fazi napada iznenadi zvanične olimpijske, evropske i svetske vicešampione.

U odsustvu Milana Mačvan uloga debitanta Stevana Jelovca mogla bi da bude veoma važna, naročito zbog činjenice da će naspram sebe imati prekaljene Robina Bencinga i Danila Bartela. Neposredno po dobijanju poziva bivši košarkaš Crvene zvezde u dresu Nižnjeg sa 49 poena, 15 skokova i indeksom 55 postavio je rekord u najkvalitetnijoj regionalnoj VTB ligi na Starom kontinentu.

– Mnogo mi je drago, osećam se neverovatno. Verujem da će taj osećaj biti još izraženiji na treninzima. Stvarno sam počastvovan što sam s ovim momcima, što ću trenirati i raditi s njima i sa ovakvim trenerskim veličinama u timu. Nadam se da će sve proći u redu – pod vidnom tremom odgovarao je Jelovac na novinarska pitanja.

Stigavši na okupljanje u dosta čudnoj majci sa brojnim rupicama, višegodišnji košarkaš Saragose, prethodno litvanskog Lijetuvosa, italijanske Kazerte i turske Antalije, Jelovac se odmah priključio kolegama koje je upoznao igrajući za Megu i Crvenu zvezdu. Korpulentan i igrački pismen na mestu četvorke, umnogome bi mogao da pomogne uspostavljanju što boljeg balansa između spoljne i unutrašnje linije, pogotovo ukoliko se selektor odluči da u pojedinim fazama utakmice maksimalno snizi petorku.

– Daćemo sve od sebe. Nemamo mnogo vremena da se spremimo, ali verujem da smo svi u dobrom ritmu, da smo zdravi i da smo spremni za izazove pred nama. Pokušaćemo da se spremimo što bolje i onda odemo u Nemačku i Austriju da pobedimo – optimista je debitant u dresu Srbije.

Upoznavanje sa Raduljicom

Iako 29-godišnjak, Stevan Jelovac je tek u ponedeljak uveče imao prilike da se upozna sa pojedinim reprezentativcima poput Miroslava Raduljice. Debi u „poznim“ godinama ipak je uticao na to da košarkaš Nižnjeg propusti određena poznanstva i pripreme za velika takmičenja: „Da, da, istina. Nisam znao Raduljicu, nisam znao još nekoliko mlađih momaka, ali ostale momke poznajem. Igrao sam sa njima ili protiv njih „, iskren je Novosađanin.

O rekordu VTB lige

Cifre 49-15-55 ostaće u istoriji VTB lige kao rekordne, koje je na poslednjem meču pred okupljanje reprezentacije ostvario Stevan Jelovac u dresu Nižnjeg Novgoroda, koji sa klupe predvodi naš stručnjak Zoran Lukić: „Tako se potrefilo. Na početku utakmice sam ubacivao neke teške šuteve, što mi je u trenutku donelo veće samopouzdanje i dao sam nekoliko bitnih trojki. Imali smo dosta tenzije na poluvremenu. Imao sam nekoliko nerezonskih šuteva. Sa trenerom je bilo malo tenzije, on je bio dosta nervozan, ljut na mene. U drugom poluvremenu sam pokušao to da ispravim i mislim da sam to uspeo da uradim. Dobro je sve na kraju ispalo. Posle utakmice smo popričali, on mi je čestitao na dobroj utakmici i rekao mi je da moram da budem smireniji, da ne smem toliko da igram srcem. Pokušaću da ispravim to u narednom periodu“, dočarao je levoruki Jelovac ambijent u kojem je postavio rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari