Remi po ukusu Italije a za tugu Ukrajine, i Slovenija na Evropskom prvenstvu 1EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

U kvalifikacionom derbiju večeri, Italijani remijem bez golova, u direktnom duelu ostavili Ukrajinu bez mesta na Evropskom prvenstvu. Zajedno sa Azurima, učešću se raduju i reprezentativci Slovenije.

Uprkos tome što su zvanični evropski šampioni, fudbaleri Italije igrali su večeras u Leverkuzenu utakmicu za plasman na kontinentalni šampionat naredne godine.

Ukrajina je nominalno bila domaćin u nemačkom gradu, tačnije domu Bajera ali nije uspela u nameri da savlada Azure.

Izabranicima selektora Rebrova odgovarala je samo pobeda, s obzirom na to da su imali lošiju gol razliku u odnosu na Italijane (isti broj bodova na deobi druge i treće pozicije na tabeli).

Bez obzira na značaj utakmice, nije bilo previše šansi na obe strane, naprotiv.

Iako je meč odigran u sasvim solidnom intezitetu, Ukrajina je konkretniju šansu ostvarila tek u 66. minutu kada je Mudrik odlično šutirao ali je Donaruma još bolje odbranio.

Kako se meč bližio konačnom raspletu, Italijani su sve više „ubijali“ ritam, težeći ka tome da „pasivnim“ posedom nateraju rivala da krene u što rizičniji pristup.

Pokušali su Ukrajinci u poslednjih petnaestak minuta da totalnim presingom, sa svim linijama koncentrisanim na protivničkoj polovini, sateraju rivala u njegov šesnasterac, međutim, osim mogućeg kontakta između Kristantea i Mudrika u nadoknadi vremena, koji nije okarakterisan kao penal, ništa bitnije nije viđeno u Leverkuzenu.

Italijani su se plasirali na Evropsko prvenstvo naredne godine, a žreb 2. decembra dočekaće iz četvrtog šešira.

Istovremeno, drugi plasman na kontinentalni šampiont proslaviće fudbaleri Slovenije.

Takođe u direktnom meču sa Kazahstanon uspeli su da golovima Šeška i Verbiča čekiraju karte za Nemačku.

Kazahstanci su najbolji kvalifikacioni ciklus, otkad su se premestili u evropske kvalifikacije, završili datim golom za izjednačenje (1:1) ali je Benjamin Verbić u 86. minutu, na asistenciju Petra Stojanovića postavio konačnih 2:1.

Reprezentacija Slovenije se tako kao drugoplasirana u grupi H, zajedno sa Danskom, plasirala na Evropsko prvenstvo, dok uz Italijane u grupi C dalje idu prvoplasirani Englezi.

Albanija i Češka su večeras samo potvrdile prolaz na kontinentalni šampionat iz grupe E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari