Aleksandar RatkovAleksandar Ratkov foto STARSPORT

Nije jednostavno preći sa košarke na basket, bez obzira na to koliko si kvalitetan košarkaš. Basket je veoma grub, intenzivan, i zahteva određeni period prilagođavanja, prevashodno na dinamiku igre

Do skora je bio zvanično najbolje rangirani basketaš na svetu; ovoga leta je sa reprezentacijom Srbije ostvario fenomenalne rezultate: bronza sa Olimpijskih igara u Tokiju nedavno je „pretočena“ u zlato na Evropskom prvenstvu u Parizu.

Simbolično ili ne, tek Aleksandar Ratkov ima u planu da se sigurno basketom bavi do narednih Olimpijskih igara koje će se 2024. održati upravo u prestonici Francuske.

Tačno negde ispod Ajfelovog tornja reprezentacija Srbije u basketu 3×3 postala je prva koja je tri puta zaredom osvajala Evropsko prvenstvo, što je unikatan rezultat ali i zadatak za neke buduće generacije da nastave putem na koji su prvo kročili Dušan Domović Bulut, Marko Savić, Marko Ždero…

U nastojanju da se popnu na evropski tron Ratkov, Vasić, Majstorović i Pašajlić imali su priliku da se u polufinalu revanširaju Rusima za poraz na Olimpijskim igrama koji ih je odvojio od šanse da se bore za zlato.

– Cilj nam je bio da ih jakom odbranom onemogućimo da pogađaju neke teške šuteve za dva poena i tako se vraćaju u igru. Oni su u tom aspektu veoma opasni. Tačno je da su sastavi bili drugačiji u odnosu na Tokio, ali mislim da smo u Parizu pokazali da smo kvalitetniji i da smo na Olimpijadi u polufinalu imali loš dan. Basket je veoma čudan; tu nema popravnog i svako svakoga može da dobije. Dovoljno je da protivnik napravi seriju od tri vezana pogođena šuta za dva i da faktički tako za vas više ne bude povratka. U basketu, u odnosu na trojku u košarci, dvojka vredi sto odsto više i sa par pogođenih rival stvara ogromnu prednost – objašnjava za Danas Ratkov.

Kao zemlja u kojoj je košarka ubedljivo najpopularniji sport, Litvanci se trude da na tim osnovama podignu i basket 3×3.

Izvanredni Aurelijus Pukelis, baš kao i ostatak reprezentacije, zapravo su košarkaši koji periodično igraju oba sporta.

– U finalu smo naleteli na zaista odlične Litvance. Oni su se dve nedelje pre početka šampionata pripremali u Parizu kako bi se što bolje uigrali. Litvanci imaju jednu od najboljih 3×3 reprezentacija na svetu. Poznata je i njihova škola koja neguje vrsne šutere. Recimo, Aurelijus Pukelis je možda i najbolji visoki šuter na svetu. On je sam srušio Francuze vezanim šutevima za dva poena. Pritom je odličan atleta, snažan. Zanimljivo je da svi oni igraju košarku profesionalno ali u drugoj litvanskoj ligi kako bi imali više vremena da se posvete basketu 3×3. Kod litvanskih košarkaša basket je veoma popularan – kaže Ratkov i navodi razloge zbog kojih vrhunski košarkaši ne mogu dostići taj nivo i u basketu 3×3.

– Nije jednostavno preći sa košarke na basket, bez obzira na to koliko si kvalitetan košarkaš. Basket je veoma grub, intenzivan, i zahteva određeni period prilagođavanja, prevashodno na dinamiku igre.

U odnosu na Dušana Domovića Buluta ili Miroslava Pašajlića, način na koji basket igra Aleksandar Ratkov možda nije toliko atraktivan ali je od fundamentalnog značaja.

Poput Mihaila Vasića ili Marka Savića, Ratkov je odličan u igri bez lopte, postavljanju pravovremenih i snažnih blokova, otvaranju iz istih u „piku“, zagrađivanju protivničkog igrača prilikom šuta, konstantne prisutnosti na ofanzivnom skoku i prilikom čuvanja rivalskih najboljih igrača.

– To i jeste naša igra; mi na osnovu tih blokada, otvaranja, kretnji bez lopte omogućavamo saigračima da postižu veliki broj poena. Laici to možda i ne primećuju, ali je naša igra taj kohezivni element i deo je našeg posla. Mi defanzivno, obično, čuvamo najbolje protivničke igrače,a onda u napadu obavljamo fizički jako zahtevne uloge što iziskuje ogromnu energentsku potrošnju.

U Parizu je Miroslav Pašajlić odigrao na briljantan način čitav turnir i zasluženo dobio MVP nagradu.

– Plan je bio i još uvek je da se reprezentacija podmladi i pripremi za Olimpijske igre u Parizu 2024. Pašajlić je na Evropskom prvenstvu  pokazao kakav potencijal poseduje. Na lep način je odmenio Domovića Buluta i pokazao da je perspektiva naše reprezentacije. Doduše, mi pre Evropskog prvenstva sa njim nismo puno trenirali, ali smo se poznavali od ranije tako da nam je to olakšalo period uigravanja. U pitanju je školovan košarkaš.

U bazičnom smislu, krug kandidata za reprezentaciju Srbije sve je širi, pogotovo ako se za parametar uzme broj naših basket ekipa koje učestvuju na najkvalitetnijim masters turnirima širom sveta.

– Veoma je bitno to što imamo više odličnih ekipa, kako zbog bodovanja putem kojeg obezbeđujemo učešća na svetskim turnirima, tako i zbog  domaćeg prvenstva koje time postaje daleko kvalitetnije. Istovremeno, proširuje se baza igrača konkurentnih za reprezentaciju Srbije, lakše je i formirati selekciju, ukoliko je neko recimo od nosilaca igre povređen ili onemogućen da se pojavi, kada imaš daleko veći izbor kvalitetnih rešenja.

Iako su godinama unazad u samom svetskom vrhu i na ekipnom nivou, naši basketaši pod konstantnom su presijom pronalaženja finansijskih sredstava.

– FIBA pokriva većinu troškova, ali su nam sponzori i te kako potrebni. Ljudi samo vide iznos novca na čekovima na kraju turnira, ali niko ne zna koliko je tu troškova i nepohodnih sredstava da biste mogli da funkcionišete. Nama se dešava da u tri nedelje bukvalno proputujemo pola sveta i pritom učestvujemo na turnirima…Mi nemamo čoveka, recimo, koji brine o našoj psiho-fizičkoj pripremi. Ta uloga poverena je našem treneru Milanu Isakovu, ali on, recimo, zbog FIBA pravila, ne može sa nama da putuje na turnire, a on brine i o kondicionom delu – naveo je Ratkov otkrivši jednu zanimljivost u vezi sa putovanjima s kraja na kraj sveta.

–  Zanimljivo je to da smo, recimo, lakše podnosili puteve na Istok, nego na Zapad. Kada putujemo za SAD ili Kanadu, Meksiko…. Pretpostavljam da je razlog tome što smo daleko više puta putovali na Istok i tamo igrali veći broj važnih turnira.

Dolazak na svetsku basket pozornicu zahtevao je konstantno igranje na turnirima, pobede i osvajanje trofeja kako bi se uopšte došlo u poziciju da se od tog sporta barem delimično obezbeđuje egzistencija.

– Mihailo Vasić je tokom 2019. odigrao 40 turnira za samo dva meseca…To su bili neverovatni napori. Izborili smo se tako za učešće na svih 11 mastera, plus učešće na čelindžerima… Inače, basket 3×3 je sport koji se izuzetno brzo razvija u čitavom svetu. Meni je cilj da igram do Olimpijskih igara u Parizu, a za kasnije ćemo videti – zaključio je Ratkov, jedan od najboljih basketaša na svetu.

Kalinić nije znao šta ga je snašlo

Mnogo je srpskih vrhunskih košarkaša koji su se okušali u basketu sa našim profesionalnim basketašima i nisu se dobro proveli.

„Nikola Kalinić je Strahinji Stojačiću odličan drug i on je probao sa nama da igra basket. Iako je veći atleta od nas, mi smo namazaniji, veštiji, tako da nije imao šanse. Novi Sad je svojevremeno igrao protiv Garbahose (čuveni španski reprezentativac) i rutinski dobio. Igrali smo i protiv Milenka Tepića, recimo. Kalina u početku nije znao šta ga je snašlo, pogotovo ta brza tranzicija… I meni bi sada verovatno trebalo vremena da se naviknem na basket ispred zgrade i ta pravila…“, otkrio je Ratkov.

Big 3 za penzionere

U Americi je basket liga Big 3 veoma popularna. U halama je neretko i više od 15 hiljada ljudi, a učesnici su i neki proslavljeni NBA igrači poput Džoa Džonsona, Marija Čalmersa, Rašarda Luisa… Odmah po završetku Olimpijskih igara u Tokiju, Dušan Domović Bulut otišao je u Ameriku.

„Big 3 je, mišljenja sam, penzionerska liga. Daleko više se forsira igra 1na1 koja je atraktivnija. Međutim, oni iz te lige ne bi mogli da nam pariraju u basketu 3×3. Bulutu je taj stil odgovarao u aktuelnom periodu karijere. On je u tom aspektu sjajan, ima izvanredne individualne veštine i ne čudi me da se u Big 3 ligi odlično pokazao“, tvrdi Ratkov.

Renking je relativan

Aleksandar Ratkov je početkom avgusta 2021. bio najbolji basketaš na svetu.

„Meni je Pašajlić javio da sam prvi na toj FIBA listi. Bio sam iznenađen, ali sam se i obradovao. Ta se lista često menja, bukvalno zavisi od učešća i uspeha na turnirima i njom se ne opterećujem. Forsiraju se napadači, skoreri… Daleko je bitnije to što je moja ekipa tri poslednje godine najbolja na listi i to nam omogućava konstantno učešće na svim najbitnijim turnirima širom sveta.

04

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari