Rivali posle osam poraza 1Foto: Starsport

Davno beše gostovanje u Madridu i poslednji evroligaški trijumf crveno-belih.

Od pobede nad Realom do večerašnjeg duela u Atini (20.00) prošlo je skoro dva meseca, Crvena zvezda je u međuvremenu izgubila osam uzastopnih mečeva i tako dogurala do druge najlošije serije u najelitnijoj konkurenciji (Himki rekorder sa 17 vezanih poraza).

Sticajem okolnosti, upravo protiv Olimpijakosa, „bratskog kluba“, na kraju novog duplog programa u 28. kolu, Zvezda će biti u prilici, baš kao i atinski velikan, da se izbavi iz identičnog minusa od osam uzastopnih poraza, što je ilustracija forme u kojima se nalaze večerašnji rivali.

Dar-mar je napravio korona virus u redovima Crvene zvezde, nakon što je početkom februara pet igrača ispalo iz stroja, u Atini bi trebalo da broj odsutnih spadne na samo dvojicu (Rit i Kolom).

Posle Korija Voldena i Lengstona Hola, koji je prvi put nakon oporavka od posledica preležanog virusa korona protiv Bajerna bio u sastavu, Lendri Nnoko trebalo bi da se nađe u rosteru za večerašnji meč. Kamerunac je dobio dozvolu lekara da se priključi saigračima, otputovao je u Atinu i barem će predstavljati podršku.

– Dupli je program, sada sledi utakmica sa Olimpijakosom, ali za razliku od ostalih timova, mi smo imali taj „dupli program“ i prošle nedelje. U napornom ritmu, žešćem nego naši rivali, idemo u Atinu na narednu utakmicu. Olimpijakos je tim sa kvalitetom i ogromnim iskustvom, sastavljen od igrača koji su osvajali titule prvaka Evrope. Nadam se da ćemo moći da koristimo još ponekog igrača, što bi bilo značajno, ali što u ovakvom ritmu bez treninga nije jednostavno. Mi smo od kraja januara u ovakvoj situaciji, sada je mart, i nadam se da ćemo i u ovakvom rasporedu utakmica znati da prevaziđemo tu situaciju što kvalitetnije – poručio je trener Dejan Radonjić.

Olimpijakos je, uz Zvezdu i Himki, trenutno u najlošijoj evroligaškoj formi. Puleni trenera Barcokasa imaju velikih problema u napadu, neefikasnost je njihova ogromna boljka.

Na poslednje tri utakmice (Baskonija, CSKA, Efes) prosečno ubacuju 64,3 poena što je čak za devet poena manje od najneefikasnijeg evroligaškog tima, a to je Crvena zvezda (73,52).

Atinjanima nedostaju povređeni Hasan Martin, korpulentni i atletski predisponirani centar, kao i iskusno nisko krilo, Kostas Papanikolau. Iako imaju jednog od najboljih asistenata Evrolige (Kostas Slukas) Olimpijakos je tek na 12. mestu prema broju asistiranih poena (16,7). Imaju velike probleme prilikom vraćanja u odbranu, kao i u kontroli lopte (prosečno gube skoro 15 po utakmici).

Ujedno, ekipa trenera Barcokasa prima veliki broj poena iz kontranapada (Baskonija ubacila čak 45 poena iz tranzicije) zbog čega je, između ostalog, četvrta najlošija odbrana u Evroligi.

– Olimpijakos je vrlo kvalitetna ekipa, posebno igraju dobro kod kuće u Pireju. Iako gubimo utakmice u neizvesnim završnicama, bez obzira na sve ove velike probleme, čini mi se da napredujemo konstantno, kao da će doći taj momenat, i očekujemo ga što pre, kada ćemo moći da „prelomimo“ ovakve neizvesne utakmice i da pobedimo – optimista je mladi plejmejker Aleksa Uskoković.

Najlošiji napad Evrolige

Zvezda je trenutno najslabija napadačka ekipa u čitavoj Evroligi i tim koji hronično vapi za lakim poenima. Crveno-beli su najneefikasniji tim (73,52) koji u proseku ima najmanji broj asistiranih poena (14,15). Istovremeno, crveno-beli su među pet najnepreciznijih ekipa u šutu za tri poena (35,98 odsto). U odnosu asistiranih poena i izgubljenih lopti, Zvezda je takođe najlošija u konkurenciji 18 ekipa (382/358).

Boldvin nuđen Zvezdi

Vejd Boldvin pokazao je u utorak uveče kvalitet zbog kojeg je ove sezone jedan od najboljih plejmejkera u Evroligi. U drugih 20 minuta ubacio je Crvenoj zvezdi 20 poena (ukupno 27) pogađajući svaki put kada je bilo bitno. Interesantno je da je prošlog leta bio nuđen Crvenoj zvezdi, međutim tadašnji stručni štab u njemu nije video vođu i lidera. Bio je to samo jedan, možda i najveći, od brojnih previda koji su crveno-bele puno koštali i tek će, ukoliko se takmičarska godina ne završi osvajanjem titule u ABA ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari