Rivalstvo dva grada i u Formuli 1: Barselona posle 30 godina ostaje bez trke, Madrid domaćin od 2026. 1Foto: EPA-EFE/TOM WHITE

Trke Formule 1 u Španiji će se od 2026. godine voziti na drugoj lokaciji od one na koju su ljubitelji „najbržeg cirkusa na svetu“ navikli u prethodnih nekoliko decenija.

Kako piše list „El Mundo“, trka se više neće održavati na stazi „Katalunja“ već će se održavati u Madridu.

Sporazum, koji bi bio finansiran privatnim ulaganjima kako bi se izbegao ponavljanje skandala i problema koji su okončani sa VN Valensije, biće objavljen narednih dana, čime će biti stavljena tačka na više od 30 godina veze F1 sa stazom koja se nalazi u Montmelou, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Ekonomski uticaj na Zajednicu Madrida iznosio bi oko 500 miliona evra svake od deset godina na koliko bi sporazum bio oročen.

Staza u Madridu će ići od Ifeme (odnosno Sajamske institucije Madrida) do Valdebebasa, primoravajući vozila da prođu ispod mosta M-11. Ova već projektovana ruta trebalo bi da koristi jednu od najširih ulica koja prolazi pored Ifeme, kao što je Via de Dublin, da bi se uputila ka Valdebebasu (odnosno Sportskom centru Real Madrida) prolazeći ispod mosta M-11.

F1 i njena ideja približavanja gradovima

F1 teži da se približi gradovima, to je proizvod na koji se sve više orijentiše u svim novim stazama koje dodaje u kalendar. Dokaz za to su staze u Majamiju ili Las Vegasu, ili one u Džedi (Saudijska Arabija) ili Bakuu (Azerbejdžan). Ova vrsta proizvoda omogućava Liberti Mediju, vlasnicima Formule 1, da približe trke ljudima koji žive u gradu i njegovim turistima, nudeći bolje mogućnosti za dolazak na stazu.

Staza Ifema-Valdebebas savršeno ispunjava ovaj zahtev, jer se do njega može doći javnim prevozom. Pored toga, ovaj proizvod omogućava F1 da ponudi VIP iskustva sa većom potražnjom i višim cenama.

Madrid nikada pre nije bio domaćin trka Formule 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari