Roditelji nezadovoljni uslovima na juniorskom prvenstvu Srbije u tenisu 1

Letnje državno prvenstvo u tenisu za juniore koje se upravo održava u Beogradu, izazvalo je nezadovoljstvo roditelja učesnika koji se žale najviše na zgusnut raspored i male pauze između mečeva zbog čega, uz visoke temperature, deca kolabiraju na terenu.

Iz Teniskog saveza Srbije, koji je organizator turnira, sa druge strane, poručuju da je sve odrađeno po pravilniku i da su učesnicima obezbeđeni optimalni uslovi za takmičenje.

Slavica Radosavljević, majka jednog od takmičara na turniru, objašnjava za Danas da je njen sin Mihailo ove godine imao znatno naporniji raspored nego prethodnih godina.

– Moj sin je igrao prvo meč od 3 i po sata, onda je imao pauzu od sat i po pa sledeći meč. Njemu se ujedno desilo da je poslednji završio prvo kolo, a bio prvi na rsporedu za drugo kolo, što znači da je imao najmanju moguću pauzu da se odmori, navodi ona. Radosavljević kaže i da ima dosta dece koja nisu mogli da podnesu ovaj tempo, pa su neki povraćali na terenu, neki su kolabirali i završili na infuziji, a oni koji su nastavili da igraju su umorni i razočarani.

– Oni se toliko spremaju za ovo prvenstvo, to im je bitno i ulažu maksimalne napore u to, baš zato je jadno što se Teniski savez ophodi ovako prema njima. Zar su zaista morali svi mečevi da stanu u četiri dana, pita ova majka.

Na to odgovara Aleksandar Bolić, sportski direktor Teniskog saveza Srbije, tvrdeći da je trajanje turnira određeno pravilnikom, pa je zato sve u skladu sa propisima.

– Pravilnikom je određeno da turnir traje četiri dana i tako je i organizovano, nijedan igrač nije imao pauzu manju od dva sata, kako propisi nalažu, a fizioterapeut je ukazao pomoć svakome ko je imao potrebu. Istina je da je bio jedan slučaj onesvešćivanja, ali samo jedan, navodi Bolić i odgovara da ne zna koji bi mogli biti razlozi za to, jer nije upućen u trenažne procese takmičara i njihovu pripremu. Bolić podseća i da temperature nisu bile ekstremno velike, nije bilo oglašen crveni meteo alarm niti vanredno stanje pa nema potrebe za izmenama u organizaciji turnira. Ako je sve po pravilniku a roditelji su ipak nezadovoljni, da li je moguće izmeniti pravilnik, upitali smo sportskog direktora Tensikog saveza Srbije.

– Ako neko nije zadovoljan trajanjem turnira mogu za sledeću godinu da iniciraju promenu pravilnika. Takvu vrstu predloga mogu da podnesu samo klubovi, ne i pojedinci a mi ćemo usvojiti predlog ako ga većina podrži. Ali za sad je ovo najbolja moguća varijanta, jer kada bi turnir trajao duže deca bi više izostajala iz škole, troškovi ušešća bi bili veći, uveren je Bolić.

Tenisko letnje prvenstvo Srbije u kategoriji do 18 godina ove godine igrano je u Beogradu na terenima u Tadeuša Košćuška na Dorćolu i trajalo je četiri dana. Ranijih godina, prvenstvo je bilo organizovano u različitim gradovima širom Srbije, a dešavalo se da traje i pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari