Roj Hodžson, najstariji trener Premijer lige ikada: Sa proslave 76. rođendana u novu sezonu 1Foto: EPA-EFE/VINCE MIGNOTT

Do pre nekoliko meseci male scene mimo najvećih fudbalskih pozornica su dale primere da treće doba nije prepreka za izazove trenerskog posla.

Italijan Edoardo Reja, nekadašnji selektor Albanije, u 78. godini je kratko vodio Goricu u slovenačkoj prvoj ligi, a Portugalac Žezualdo Fereira, svojevremeno trostruki uzastopni državni prvak s Portom (2007-09), bio je na pragu svojih punih 78 na klupi Zamaleka u Egiptu.

Obojica su smenjeni pre kraja sezone, ali su stavili na znanje da ih i pod stare dane drži volja za radom. Možda će naći sledeći klub, a možda i ne. Roj Hodžson takvih briga nema.

Jedan od najcenjenijih engleskih trenera, najstariji u Premijer ligi ikada, nastaviće da uvećava rekord svoje dugovečnosti pošto ostaje šef stručnog štaba Kristal Palasa i za iduću sezonu. Prvo će proslaviti 76. rođendan, a tri dana kasnije, 12. avgusta, povešće tim na megdan prvog kola na igralištu Šefild junajteda, povratnika u najbolje društvo kolevke fudbala posle dve godine.

Hodžson, koji je kao i Velšanin Mark Hjuz, trenirao šest klubova u Premijer ligi (više jedino Englez Sem Olardajs – devet), preuzeo je Kristal Palas u kriznoj situaciji u minuloj sezoni, kad se nije znalo za pobedu u 12 uzastopnih utakmica u prvenstvu, a sedam uzastopce kod kuće.

Ceh je platio Francuz Patrik Vijera. Hodžson je odmah prenuo ekipu. Preokret u Londonu protiv Lestera (2:1), a pobedonosni gol je pao debelo u nadoknadi vremena, bio je nagoveštaj za čupanje iz opasne zone. Kristal Palas je opstao, a stari vuk, koji ga je vodio i od septembra 2017 (Holanđanin Frank de Bur smenjen posle tek deset nedelja jer su u prva četiri kola zabeleženi samo porazi bez postignutog gola, što je bio najlošiji početak jednog tima u glavnoj engleskoj ligi u poslednje 93 godine) do kraja sezone 2020/21, nagrađen je novim ugovorom.

Prva sledeća utakmica u šampionatu biće mu 173. s Kristal Palasom, što je ubedljivo najviše u njegovoj premijerligaškoj zbirci.

Roj Hodžson, najstariji trener Premijer lige ikada: Sa proslave 76. rođendana u novu sezonu 2
Foto: EPA-EFE/Peter Powell

BOBI ROBSON (Engleska) 71 godinu, 192 dana

Poslednji meč: Aston Vila – Njukasl 4:2 (28. avgust 2004)

Bobi Robson, jedan od najboljih engleskih trenera nove ere, osvajač Kupa Uefe s Ipsvičom 1981, selektor reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990 (četvrto mesto), preuzeo je Njukasl od holandskog igračkog asa Ruda Gulita početkom sezone 1999/2000. Ušao je bio u 67. godinu. Pre toga nije radio u domaćem klupskom fudbalu od 1982.

Neprekidno je vodio Njukasl šest godina. Loši rezultati su ga koštali, a tinjajući sukob s vlasnikom kluba dobio je epilog posle poraza protiv Aston Vile početkom sezone 2004/05. Hodžson ga je nadživeo u Premijer ligi za šest dana kada je Kristal Palas 23. februara 2019. ostvario ubedljivu pobedu u gostima protiv Lestera (4:1, kapiten Luka Milivojević, najbolji igrač meča, strelac iz penala). Robson je umro u julu 2009.

Roj Hodžson, najstariji trener Premijer lige ikada: Sa proslave 76. rođendana u novu sezonu 3
Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

ALEKS FERGUSON (Škotska) 71 godina, 139 dana

Poslednji meč: Vest Bromvič Albion – Mančester junajted 5:5 (19. maj 2013)

U zadivljujućoj eri škotskog trenera Aleksa Fergusona na Old Trafordu samo je jedan nerešen ishod bio sa po pet golova u obe mreže – njegova poslednja, 1.500. utakmica na klupi Mančester junajteda. „Crveni đavoli“ su već stavili titulu u džep, a Vest Bromvič Albion ih je u poslednjem kolu dočekao na sredini tabele pa je meč bio bez značaja. Ferguson je otišao u legendu, a Junajted posle te 13. krune za engleskog prvaka u Premijer ligi nije uzeo nijednu.

Roj Hodžson, najstariji trener Premijer lige ikada: Sa proslave 76. rođendana u novu sezonu 4
Foto: EPA-EFE/JAVIER ESCOBAR

NIL VORNOK (Engleska) 70 godina, 162 dana

Poslednji meč: Mančester junajted – Kardif 0:2 (12. maj 2019)

U poslednjem kolu za sezonu 2018/19. Kardif je odneo pobedu 2:0 s Old Traforda, ali mu lep uspeh za klupske anale protiv Mančester junajteda nije pomogao da ostane u Premijer ligi. Nil Vornok je napustio kormilo velškog tima. Zatim je u Čempionšipu vodio Midlzbro. U aprilu prošle godine je objavio da završava trenersku karijeru, ali se ujeo za jezik nepunu godinu kasnije. Preuzeo je Hadersfild, kojeg će u predstojećoj sezoni probati da vrati u najbolje društvo. Od Hodžsona je mlađi godinu i četiri meseca.

Roj Hodžson, najstariji trener Premijer lige ikada: Sa proslave 76. rođendana u novu sezonu 5
Foto: EPA-EFE/Nigel Roddis

KLAUDIO RANIJERI (Italija) 70 godina, 93 dana

Poslednji meč: Votford – Norič 0:3 (21. januar 2022)

Tvorac Lesterove senzacionalne titule engleskog prvaka 2016. vratio se nakratko u Premijer ligu kada je početkom pretprošle sezone uzeo Votford. Smenjen je posle nekoliko meseci. Tim je poveren Hodžsonu, koji jedini put u svojoj premijerligaškoj karijeri nije opstao u najboljem društvu.

Ranijeri se posle 31 godine vratio u Kaljari. S njim je bio peti u Seriji B, ali se kroz plej-of domogao Serije A. Biće najstariji trener ikada u „kalču“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari