Ronaldo noćna mora za Simeonea 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Činilo se posle 2:0 u Madridu da će Čolo Simeone napokon uspeti u misiji; međutim revanš osmine finala u Torinu u utorak uveče definitivno ga je uverio u to da je Kristijano Ronaldo jednostavno noćna mora za Atletiko i da će „jorgandžije“ makar još jednu sezonu samo sanjati pehar Lige šampiona.

Argentinac ni u takmičarskoj 2018/19 neće uspeti u tvrdoglavoj nameri da Atletiko podigne na pijadestal, uprkos tome što je finale zakazano na stadionu „jorgandžija“ Vanda Metropolitano. Portugalac je „het-trikom“ u revanšu po peti put u karijeri raspršio snove plavo-crvenih u Ligi šampiona, omogućivši ujedno Juventusu da nastavi misiju podizanja „uška“ posle 33 godine posta.

Sva defanzivna taktika Argentinca propala je u 90 minuta meča u Torinu. Maks Alegri je pokazao da je u šahovskoj igri bolji, iskusniji, dalje anticipacije i da je sa Ronaldom kao „centralnim štihom“ u stanju da pomeri klupske granice. Juventus, gledano istorijski, nikada nije uspeo da nadoknadi minus od dva gola iz prvog meča u najelitnijem rangu, dok je Atletiko tako retko gubio identičnu prednost. Ipak, činjenica da su „jorgandžije“ ove sezone i kod kuće, protiv daleko slabijih rivala, čak i u domaćim okvirima, imale manji posed lopte, broj prilika, šuteva u okvir gola reflektovala se u revanšu osmine finale tako što je Alvaro Morata imao jedinu šansu za svih 90 minuta.

– Juventus je bio bolji. Imali smo šansu kada je Morata šutirao glavom i ništa više. Juventus nas je kontinuirano pritiskao i gurao nas u naš šesnaesterac. Zato smo morali da budemo defanzivni. Moram da čestitam Juventusu jer su napadali jako dobro. Odradili su bolji posao i zaslužili ovu pobedu. Istina, i mi smo pravili greške, ali oni su bili bolji taktički i na „druge lopte“. Juventus je igrao na sličan način kao mi u prvoj utakmici. Mi smo se mučili i oni su zasluženo u četvrtfinalu – priznao je džentlmenski Simeone „kapitulaciju“.

Iako se za Ronalda posebno pripremao za dva finala Lige šampiona dok je Portugalac igrao u Realu, kao i okršaje u eliminacionoj fazi sa „kraljevskim klubom“ takođe dva puta, Čolo Simeone je napravio početničku grešku u revanšu osmine finala. Prinudnom odlukom da Huanfran igra na levom beku (Filipe Luiz i Ernandez bili povređeni) ostavio je veliki prostor u tom delu terena, što se najbolje videlo kod prvog gola kada je Ronaldo neopažen prišao iza leđa odbrani na drugoj stativi i prosto zakucao Huanfrana i loptu u mrežu. Alegri je uspeo u nameri da razvuče protivničku odbranu, raširi linije tima i dezorijentiše rivala. Umesto lopte između linija, zbog centaršuteva sa strane često je fizički dominantan par štopera Godin-Himenez delovao zbunjeno, pogotovo kod drugog gola sjajnog Portugalca, koji se „het-trikom“ u Torinu izjednačio sa Mesijem u toj „kategoriji“ kada je Liga šampiona u pitanju.

– Ovo je velika satisfakcija za klub, igrače, navijače… Svi su svesni koliko smo veliki tim. Momci su odigrali sjajnu utakmicu. Imali su tehniku, preciznost, agresiju i sve ono što smo planirali u prvoj utakmici, ali zbog čega smo odustali jer sam ja previše razmišljao. Nismo bili savršeni, ali smo bili dovoljno dobri i koncentrisani. Postojao je rizik da uđemo u histeričnu utakmicu jer se previše pričalo o preokretu i dizala se tenzija. Iako smo imali sasvim dovoljnih 95 minuta da to uradimo. I uspeli smo. Bilo bi zaista čudno za Ronalda da je sezonu u Ligi šampiona završio sa jednim postignutim golom. Bio je sjajan, ali cela ekipa je dala ogroman doprinos. I navijači koji su napravili sjajnu uvertiru. Mislim da smo priredili divno fudbalsko veče za sve one u Italiji koji fudbal doživljavaju strastveno – bio je Alegri prepuni impresija posle meča u kojem je taktički zablistao odlukom da Leonarda Spinacolu stavi na levog beka, a Federika Bernardeskog u deo navale u kome je mogao da bude kreativan i nepredvidiv.

Kritike nisu problem

Nije ni stigao da se vrati u Torino nakon poraza u Madridu, a italijanski mediji su se naprosto utrkivali u tome ko će što pre uručiti otkaz Alegriju posle revanša. Sjajni stručnjak replicirao im je na terenu: „Kritike nisu moj problem već onih koji kritikuju. Šta je trebalo još da uradim? Za manje od pet godina osvojili smo četiri i po skudeta, četiri kupa Italije, igrali dva finala Lige šampiona. Šta još hoćete od mene? Kritičari su ti kojima je potrebna pomoć, a ne meni. Kritike često umeju da budu obrazovnog karaktera i da vas nauče nešto, ali ove u poslednje vreme me samo zasmejavaju“, jasan je bio Alegri.

Zbog ovoga sam došao

– Očekivao sam posebnu noć, a na kraju je i bila. Ne samo zbog mojih golova, već zbog tima. Zbog Juventusa. Magično veče. Ovo je mentalitet šampiona. Ovo je izvor ponosa. Radim svoj posao i veoma sam srećan zbog toga. Atletiko je veoma komplikovan rival, ali mi smo snažna ekipa koja je to i pokazala. Zbog ovoga me je Juventus i doveo- oduševljen je bio Ronaldo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari