Ronaldo sprema zamku 1Foto: EPA-EFE/ Matthias Hangst POOL

Dugo su se mučili protiv Mađarske, ali su onda u samo osam minuta demonstrirali sposobnosti zbog kojih bi u subotu uveče mogli da opravdaju aktuelni status šampiona Evrope.

Rasterećenije od rivala, Portugal će taktičko-tehničku superiornost pokušati da nametne Nemcima (18.00) kojima će meč biti od posebne važnosti.

Porazom od Francuske na startu Evropskog prvenstva, izabranici Joakima Leva u poziciji su da utakmicu sa „navigatorima“ shvate kao poslednji složeniji test pred eliminacionu fazu.

Portugal je, uz reprezentaciju Francuske, tim sa tehnički najpotkovanijim individualcima koje sjajno predvodi Kristijano Ronaldo.

Nakon što je Mađarima dao dva gola i tako saldo na vrhu večite liste strelaca podebljao sa 105 „komada“ fudbaler Juventusa imaće adekvatnu motivaciju da najuspešniju evropsku reprezentaciju natera na kapitulaciju.

Iz perspektive poseda lopte, očekuje se takođe veoma zanimljiv susret, s obzirom na to da su Nemci protiv Francuske u tom segmentu bili dominantni ali bez umeća adekvatnog završnog pasa, gotovo da su ostali bezopasni.

Selektor Lev ne bi trebalo da ponovi taktički potez kojim je Gnabrija gurnuo u špic napada, a Milera i Haverca stavio na polušpiceve.

Jasno je, što je i uvodni susret pokazao, da su „panceri“ najslabiji u poslednjoj liniji. Igra sa trojicom štopera vrlo je riskantna, posebno jer su u pitanju visoki, fizički snažni, ali nedovoljno brzi igrači poput Ridigera, Humelsa i Gintera.

Ulazak Džana, po vokaciji zadnjeg veznog, umesto Gintera, samo je ogolio slabosti poslednje linije, uslovno rečeno, večerašnjeg domaćina (igraće se u Minhenu).

Trebalo bi očekivati da Lev protiv Portugala Gnabrija vrati na krilo i naspram njega postavi saigrača iz Bajerna, Sanea, odnosno da Vernera gurne u sam špic i tako dobije na brzini i dubini igre.

– Mislim da nam ambicije i odlučnosti ne manjka nakon uvodnog poraza. Znamo da možemo da preokrenemo situaciju, odnosno da savladamo Portugal. Najvažnije će biti to da u samom napadu budemo energičniji i brži, tačnije konkretniji – istakao je selektor Nemačke.

„Pancere“ nakon duela sa aktuelnim svetskim, očekuje meč sa zvaničnim evropskim šampionom. Koliko su tehnički dominantni „navigatori“ pokazuje podatak da su pre trećeg gola datog Mađarima razmenili 33 uspešna dodavanja.

Selektor Santos pomalo je iznenadio javnost odlukom da protiv Mađara meč počne sa dvojicom zadnjih veznih: Karvaljom i Danilom kako bi odličnog kreativca Mančester junajteda, Bruna Fernandeša rasteretio defanzivnih obaveza.

Moguće je da će sličan pristup imati i u subotu uveče, s obzirom na to da Nemačka u Kimihu, Gundoganu, Krosu i Gosensu ima odlične kreativce, sposobne da lako pasove guraju u prostor između linija.

– Ronaldo je naš najbolji igrač i sa njim u sastavu imamo veliku prednost. Ipak, najbitnije je da funkcionišemo kao tim; posedujemo mnogo odličnih individualaca i ako naše „mi“ ne preovlađuje u ekipi onda možemo biti u velikom problemu – naveo je Bruno Fernandeš uoči večerašnjeg derbija u najkvalitetnijoj grupi na šampionatu.

Vikend na Euro

Subota

Grupa F

Mađarska – Francuska 15.00

Portugal – Nemačka 18.00

Grupa E

Španija -Poljska 21.00

Nedelja

Grupa A

Italija – Vels 18.00

Švajcarska – Turska 18.00

Šveđanima tri boda sa penala

U 2. kolu grupe E Evropskog prvenstva Švedska je zasluženo savladala Slovačku 1:0 (0:0) i sada sa četiri boda mirno očekuje susret sa Poljskom u poslednjem kolu sa velikim šansama da se plasira u osminu finala. Slovacima se nije isplatila defanzivna taktika, ostali su na tri boda i moraće protiv Španaca da ostanu neporaženi kako bi se nadali prolasku u drugi krug. Odluka je pala u 77. minutu kad je strelac iz penala bio Emil Forsberg. Pre toga je golman Slovaka zakasnio, do dubinske lopte je pre stigao Isak, i usledio je prekršaj za najstrožu kaznu. Slovaci su posle toga pokušali da se vrate, ali nije bilko ni vremena ni ozbiljnijih šansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari