Ronaldo: Trofej za narod 1Foto: EPA-EFE/ PAULO NOVAIS

Fudbalska reprezentacija Portugala nema čime da se podiči na planetarnom nivou, jer je jedini veliki rezultat na Mundijalima ostvarila još davne 1966. godine, kada je završila kao treća na SP u Engleskoj, ali zato njeni navijači poslednjih sezona imaju razloga za ponos kada je u pitanju učinak izabranika Fernanda Santoša u evropskim okvirima.

Patricio, Danilo, Karvaljo, Semedo, Fonte, Dias… uprskali su stvar prošlog leta u Rusiji (13. na svetu), ali su zato aktuelnu titulu kontinentalnog šampiona iz 2016. pre dve noći „pozlatili“ trofejem u novom UEFA takmičenju – Ligi nacija.

– Ako hoćeš da pobediš moraš da igraš dobro, a kako smo pobedili znači da smo bili kvalitetni. Nije bitan stil kojim smo dobili Holandiju. Ključ uspeha je naš jak timski duh, koji omogućava individualnom talentu da zablista – ovako je selektor premijernog šampiona LN Fernando Santoš podvukao crtu ispod finalnog meča i kompletnog turnira najjače divizije, u čijem polufinalu je pala Švajcarska (3:1).

Kristijano Ronaldo nije bio strelac odlučujućeg gola u duelu za prvo mesto, ali bez njegovog het-trika, par dana pre, selekcija sa Pirineja ne bi ni bila u prilici da još jednom digne svoje zemljake, inače strastvene ljubitelje fudbala.

– Kristijano Ronaldo nije večan i doći će dan kada neće biti u reprezentaciji. Ali taj dan je još daleko… Bez obzira na to šta ljudi pričaju, brojevi govore sami za sebe. Ne moram više ništa nikome dokazivati. Stvari se događaju prirodno, mislim da ne postoji vreme kada igram loše. Ove godine sam osvojio tri trofeja, ponovo sam bio dobar. Reprezentacija će nastaviti sa Kristijanom ili bez njega. Mislim da ovaj tim ima veliki potencijal. Tu su mladi igrači koji će tokom godina postajati zreliji i bolji – poručio je posle slavlja u Portu napadač, u Italiji neprikosnovenog, Juventusa.

Jedan od najboljih fudbalera današnjice nije igrao za nacionalni tim samo kada je bio povređen, a (i) sledeće reči govore koliko mu je bitno da se na tom planu realizuje.

– Želim da budem deo ovog projekta, jer se osećam dobro i sposobnim da pomognem nacionalnom timu. Ali, kao što sam rekao, mislim da nacionalni tim ima potencijal da nastavi da se razvija i osvoji još više trofeja. Srećan sam što mogu da osvajam sa reprezentacijom. Nacija to zaslužuje, podržali su nas sjajno u ova dva meča, ovaj trofej je za njih, ne pripada samo nacionalnom timu već celoj Portugaliji – objasnio je čovek s karijerom krcatom klupskim trofejima uzetim u dresu Sportinga, Mančester junajteda, madridskog Reala i „stare dame“ iz Torina.

Oficijelno najbolji igrač celog takmičenja Bernardo Silva na isti, emotivan način je doživeo „čupanje lala“ poslednjeg dana prošle nedelje.

– Ovo je stvarno savršen kraj sezone za nas. Nije bilo lako proći grupnu fazu, pa pobediti Švajcarce i na kraju Holanđane, ali ponosan sam što smo uspeli da obradujemo naciju. Veliko hvala našim navijačima na podršci, sve vreme su bili fenomenalni. Ovo je bila velika noć i za nas i za njih – rekao je vezista novog engleskog prvaka Mančester sitija, inače „vrlo zadovoljan“ svojom kompletnom sezonom.

Individualna priznanja

* najbolji igrač Bernardo Silva (Portugal)

* najbolji mladi igrač Frenki de Jong (Holandija)

* najbolji strelac Kristijano Ronaldo (Portugal)

Luk de Jong: Ponosni smo

– Ponosni smo na naš učinak u novom takmičenju. Nismo šampioni, ali nije mala stvar stići do finala. Pokazali smo ljudima šta možemo i demonstrirali naš veliki kvalitet. Sada je bitno u ovom stilu nastaviti kvalifikacije za prvenstvo Evrope – izgovorio je u ime Holanđana njihov centarfor Luk de Jong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari