"Rusiji je mesto u Evropi": Milan Lane Jovanović za Danas o istupanju te zemlje iz UEFA i priključenju Azijskoj fudbalskoj federaciji 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com ©

U iščekivanju odluke Saveza države pod opštim zapadnjačkim sankcijama, Danas je pitao bivšeg reprezentativca Srbije za pluseve i minuseve eventualnog ruskog pristupanja Azijskoj fudbalskoj federaciji.

Zbog februarske vojne agresije Rusije na komšijsku Ukrajinu, fudbaleri i fudbalerke najveće države sveta, sa svojim klubovima i nacionalnim timovima, nisu mogli da završe prethodnu sezonu u takmičenjima pod okriljem Evropske fudbalske federacije. Niti im je dozvoljeno da učestvuju u novoj.

I ko zna kada će im biti podignuta rampa u vidu sportskih sankcija, pa je predsednik tamošnjeg Saveza Aleksandar Djukov najavio da će se vrhuška domaće fudbalske organizacije 27. decembra izjasniti o ideji napuštanja UEFA i pristupanja susednoj AFC. Bez otkrivanja potencijalnog vremenskog okrvira „izleta“.

„Ako bih se držao čisto fudbalskih rezona, rekao bih da nisam siguran da je to dobar potez. Ipak je Evropa centar i lokomotiva svetskog fudbala. Što klupskog, što reprezentativnog. U ekipe i lige na njenom tlu dolaze najbolji igrači sveta, a takmičenja su jača od onih na drugim kontinentima.

S druge strane, razumem motive eventualnog priključivanja azijskom fudbalu, obzirom da se ne nazire kraj rusko-ukrajinskog bratoubilačkog i(li) političkog rata. Po svoj prilici se radi o dugoročnom sukobu, samim tim i sankcijama na duži vremenski period. Politčki, ekonomskim, kulturološkm, sportskim…

Ako bismo stvari posmatrali sa tog aspekta, onda je jasno da bi fudbalska Rusija imala puno praznog hoda. Nije isto igrati samo domaća takmičenja i često se odmeravati sa stranom konkurencijom. Da sumiram, ako se desi scenario o kom se priča to bi bilo iznuđeno rešenje. Nadam se i privremeno“, kaže nam Milan Jovanović.

Prema mišljenju nekadašnjeg prvotimca ruske Lokomotive i ukrajinskog Šahtjora, sa iskustvom igranja u Belgiji i Engleskoj, ova fudbalska separacija bila bi gubitak za obe strane, a ne samo za izopštenu.

„Pet godina nije mnogo, pa i 50 je samo treptaj oka u istoriji čovečanstva. Sve će doći na svoje mesto jednog dana, mada ne mogu da pojmim ni kada ni kako će doći do nužne prekompozicije međunarodnih odnosa, jer su neodrživi sadašnji unilateralizam, irelevantnost važećih (ne)pisanih pravila i suspenzija standarda.

Rusiji je mesto u Evropi, kao što je njoj potrebna jedna tako velika zemlja i civilizacija. U svakom zamislivom smislu, pa i fudbalskom. Ruska Premijer liga ima izgrađen identitet i već neko vreme spada u Top 10 na Starom kontinentu. Takva je dala dva osvajača Lige Evrope u poslednjih 20-1k godina, dešavalo se da Zenit razbije jedan Mančester junajted…“.

Milan Lane Jovanović ne želi ničim da obezvredi klupska i reprezentativna takmičenja iz AFC porodice, ali ne krije da će mu biti krivo ako Rusija ode u tom smeru.

„Biće mi tužno da gledam njene klubove i reprezentacije tamo daleko. Kao zagovorniku integrisanosti svih Slovena, gde god da su nam se preci skućili. Pa, meni je svaki zapadni Sloven draži i srcu bliži od bilo kog zapadnjaka. Mislim da su to prirodne stvari. I zato želim da verujem da bi rešenje o kom je reč bilo samo prelazne prirode“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari